Sari la conținut
News Alert

Centru Cultural Românesc la Kladovo, în Serbia

România sprijină financiar comunităţile de români din afara graniţelor. Prin fondurile alocate Departamentului pentru Românii de Pretutindeni sunt finanţate proiecte de păstrare şi perpetuare a tradiţiilor limbii şi culturii. În Timocul rbesc, organizaţiile de români au înfiinţat centre culturale, au organizat festivaluri de cântec şi joc şi cursuri de limba română şi au înfiinţat mass-media.

Centrul Cultural Românesc de la Kladovo s-a născut cu fonduri date de statul român. Preşedintele Asociaţiei pentru Tradiţia şi Cultura Rumânilor „Dunărea", Tihan Matasarevici, a scris un proiect şi a câştigat. Într-un singur an, centrul a devenit un loc de întâlnire al românilor şi de promovare a românismului.

Şi alţi lideri ai organizaţiilor româneşti visează la finanţări venite din România. Banii ar fi folosiţi pentru centre culturale, festivaluri şi alte manifestări dedicate păstrării limbii şi culturii tradiţionale.

Secretarul de stat Sebastian Hotca de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a venit cu o veste bună în Timoc. Anul acesta va fi o a doua sesiune de finanţare de proiecte.

Anul acesta, statul român a alocat peste 5 milioane de lei la prima sesiune de finanţare, pentru asociaţii româneşti din 23 de ţări. Proiectele câştigătoare sunt diverse, de la ziare în limba română, la festivaluri sau cursuri de limbă şi cultură.

Pe aceeași temă