CL Orşova, la un pas de dizolvare. De câteva luni nu a mai avut loc nicio întrunire ordinară

Data publicării:
050914 orsova

Ordonanţa prin care se legiferează traseismul politic nu îi ajută pe trei aleşi locali din Orşova, care au fost excluşi din Consiliu, pentru că au schimbat partidul. Decizia a fost pronunţată de Curtea de Apel Craiova cu două ore înainte de publicarea hotărârii. Consiliul Local Orşova este la un pas de dizolvare, din cauza traseiştilor.  

Războiul din Consiliul Local Orşova a început în ianuarie 2014. Conducerea PDL Mehedinţi a decis să excludă din partid doi dintre consilierii aleşi, pe motiv că votau pentru PSD. Democrat liberalii au cerut apoi în instanţă excluderea lor din Consiliul Local.

M-au exclus din partid, s-a mers în instanţă, instanţa a hotărât ca într-o primă şediinţă ordinară să se ia act de excluderea mea din partid şi deci de terminarea mandatului de consilier”, spune Petre Pătăşanu, consilier PDL.

În mai, instanţa a decis definitiv ca cei doi să fie excluşi din Consiliul Local Orşova şi a cerut punerea în aplicare a deciziei. Din acest moment a început blocajul. Consiliul Local nu s-a mai reunit în şedinţă ordinară, tocmai pentru a nu putea să-i excludă pe cei doi. Boicotul a fost iniţiat, conform viceprimarului, de consilierii PSD.

“E o mare greşeală a conducerii organizaţiei PSD, pot să spun şi de la judeţ, pot să spun şi de la municipiu, că sfătuiesc aceşti consilieri PSD să nu vină la şediinţe”, a spus Constantin Negulescu, viceprimarul oraşului Orşova.

Exodul spre partidul de guvernământ a continuat, aşa că şi liberalii au exclus un consilier din partid şi au cerut în instanţă încetarea mandatului său. Decizia Curţii de Apel Craiova, definitivă, în favoarea lor a venit cu două ore înainte de legiferarea traseismului politic în Monitorul Oficial. Hotărârea instanţei din Craiova nu mai schimbă însă mult lucrurile. Blocajul din Primăria Orşova a fost deja reclamat în contencios de prefect, care a cerut dizolvarea sa.

“Consiliul Local este dat în instanţă, demersurile s-au făcut de prefectură, în data de 29 septembrie este prima înfăţişare. Nu ştiu ce hotărâre va lua instanţa, pot să vă spun că în momentul de faţă suntem legaţi şi de mâini şi de picioare”, a precizat Ion Manea, primarul oraşului Orşova.

Miza blocajului este de fapt majoritatea din consiliu. Dacă se ia act de excluderea celor trei consilieri care vor să treacă în tabăra PSD, vor prelua puterea PDL şi PNL .

Este o situaţie ireconciliabilă, dar instanţa cred că va dispune dizolvarea Consiliului Local”, a spus Nicolae Drăghiea, prefectul judeţului Mehedinţi.

În tot acest timp când în consiliu s-au dus lupte pentru majoritate, oraşul bate pasul pe loc. Un proiect de introducere canalizare şi alimentare cu apă nu poate fi pus în practică, iar 4 milioane de lei pentru asfaltare zac în cont, toate pentru că nu se poate emite nicio hotărâre a Consiliului Local pentru începerea lucrărilor.

Dacă instanţa va hotărî pe 29 septembrie dizolvarea Consiliul Local Orşova, se vor organiza alegeri anticipate. Lucru neagreat de executivul oraşului, pentru că spun că asta ar implica costuri mari. Între timp curg şi penalităţile pentru nepunerea în executare a hotărârilor judecătoreşti. Până acum s-au strâns 100 de mii de lei, bani pe care primarul spune că îi va imputa consilierilor locali care refuză să vină la şedinţe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri