Complex muzeal la Izbiceni, în Olt. Localnicii au donat zeci de obiecte

Data publicării:
051113 MUZEU IZBICENI

Zeci de obiecte tradiţionale vechi de sute de ani vor fi expuse la Izbiceni, judeţul Olt. Autorităţile locale amenajează un complex muzeal cu ajutorul oamenilor din zonă. Deja localnicii au început să doneze diverse obiecte, printre care se numără războaie de ţesut, costume tradiţionale, veşminte bisericeşti sau fotografii. Printre donatori se află şi artistul Tudor Gheorghe.

Din dorinţa de a păstra toate obiectele de patrimoniu ale comunei s-a născut ideea unui complex muzeal la Izbiceni. Locuitorii s-au mobilizat şi au adus de acasă tot ce au considerat că este vechi şi de valoare. Florica Zarcu este educator în comună şi s-a despărţit cu greu de războiul de ţesut al mamei. Se bucură însă că va putea fi văzut de toţi cei care vor trece pragul muzeului.

Oamenii sunt încântaţi că în comuna lor totul se valorifică. Ar dona cu drag obiecte, dacă ştiu că pot contribui la păstrarea tradiţiilor.

„Ne mândrim cu faptul că prin acest proiect muzeistic, Izbiceniul câştigă ceva”, spune un localnic.

În curte a început deja construirea unui bordei şi a unei biserici din lemn în stilul anilor 1.700, cu meşteri veniţi din Maramureş. În plus, vor fi deschise ateliere cu obiecte specifice meseriilor din zonă.

Autorităţile au planuri mari pentru deschidere. Complexul muzeal va avea patru încăperi, fiecare cu specificul ei. Una dintre ele este dedicată maestrului Tudor Gheorghe.

"Acest muzeu, din punctul meu de vedere, va fi unicat în ţară, pentru că încercăm să scoatem tot ceea ce avem noi mai frumos şi îl văd ca o oază de spiritualitate a comunei", a spus Gabriel Voinea, directorul Centrul Cultural Izbiceni.

Complexul muzeal va fi deschis vizitatorilor din primavară.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri