Copiii din Timocul Bulgăresc învaţă limba română

Data publicării:
210214 timoc 18

Sute de copii ai românilor din Timocul Bulgăresc învaţă să scrie şi să citească în limba părinţilor lor. Cursurile sunt organizate în spaţii închiriate de statul român, care plăteşte şi profesorii care predau. Mulţi dintre copiii care au urmat aceste cursuri au mers apoi să studieze la facultăţi din România.

Biblioteca Asociaţiei Ave din Vidin se trasformă aproape zilnic în sală de clasă pentru 30 de copii. Îmbrăcaţi bine, pentru că este foarte frig, dar animaţi de dorinţa de a învăţa, copiii ascultă cu atenţie ce le spune profesoara.

Filip are 14 ani. Vine de mai bine de 3 ani la cursurile de limba română pentru că are un vis: „După ce termin şcoala, vreau să mă duc să învăţ în România”.

La cursuri nu vin doar elevi de şcoală. Oricine vrea să înveţe româneşte are uşa deschisă.

„Îmi place limba română. Am bunică din România şi vreau să ştiu mai mult, ca să pot şi să vorbesc cu ea”, spune o tânără.

Chiar dacă ştiu româneşte de acasă, vorbesc româneşte cu părinţii lor şi chiar între ei, să înveţe limba literară şi gramatica nu este uşor.

Profesorii de limbă română nu sunt absolvenţi de litere. Sunt oameni care au vrut să facă acest lucru şi şi-au dorit să poată învăţa copiii să vorbească limba română literară.

„Am făcut un curs de psihopedagogie la Universitatea din Craiova un an de zile şi m-au ajutat şi doamnele profesoare de la Departamentul de Limbi Străine Aplicate”, spune Lucica Gheorghiev, profesor limba română.

Cursuri de limba română există în Timocul Bulgăresc de aproape 10 ani. Au fost întrerupte doar câţiva ani, în care Guvernul român a oprit finanţarea. În acest timp, sute de copii au învăţat să scrie şi să citească în limba română.

„Tot sprijinul care ne vine, vine din partea statului român. Pentru asta ce vedeţi, pentru şcolile pilot de limba română, pentru susţinere de sediu”, a spus Ivo Gheorghiev, preşedinte AVE.

Cursuri de română se organizează şi în alte 5 localităţi din jurul Vidinului. Şase profesori predau la peste 100 de copii. Oficial, în Valea Timocului Bulgăresc trăiesc 120 de români. Neoficial, numărul lor ajunge la peste 30.000.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri