Cultivarea usturoiul, tradiţie la Fălcoiu. Localitatea este recunoscută pentru calitatea usturoiului

Data publicării:
260914 USTUROI

Locuitorii din comuna olteană Fălcoiu se străduiesc să ducă mai departe tradiţia cultivării usturoiului. Localitatea era cunoscută în toată ţara înainte de `90 pentru soiul deosebit de usturoi obţinut din sămânţă românească, cultivat pe 300 de hectare. Acum, abia dacă mai sunt 10 hectare adunate în toată comuna şi oamenii spun că nu au loc pe piaţă de usturoiul de import, care nu se compară la gust cu cel oltenesc.

Vali Crânguşi are 46 de ani şi spune că nu ar renunţa în ruptul capului la tradiţia cultivării usturoiului. A prins şi vremurile bune, când mai toţi locuitorii prosperau ca urmare a acestei activităţi. Acum nu mai au loc pe piaţă cu marfa lor şi din ce în ce mai puţini mai însămânţează. Bărbatul crede că oamenii ar trebui să-şi dea seama de diferenţele dintre usturoiul de import şi cel de Fălcoiu, produs sută la sută românesc.

Bătrânii din comuna Fălcoiu îşi aduc aminte de vremuruile când la cooperativă se cultiva usturoi pe 300 de hectare şi plecau camioane întregi în toată ţara. Acum se cultivă în gospodării doar câte un pogon.

Florin Ştefan este unul dintre tinerii care s-a gândit chiar să formeze o asociaţie şi să ateste usturoiul de Fălcoiu ca produs tradiţioanal. Nu a putut face nimic de unul singur, dar nu-şi pierde speranţa.

“Dacă nu ai piaţă de desfacere, nimeni nu e interesat de usturoiul de Fălcoiu cum era odată”, crede Florin Ştefan, cultivator usturoi.

Cei care mai cultivă usturoi spun că din asta îşi duc traiul. Câştigă între 4 şi 5 mii de lei pe an, după ce se scad şi chelutielile. În fiecare toamnă speră că vor avea mai mult succes cu vânzările la finalul anului.

Locuitorii din Fălcoiu cred că toate gospodinele trebuie să fie atente la usturoiul de import.

Autorităţile cred că singura şansă pentru a creşte producţia şi a face din nou cunoscut usturoiul de Fălcoiu este ca micii producători să se asocieze.

“Individual nu se poate să menţinem marca asta care am zis noi că e o marcă renumită”, spune Ilie Oncică, viceprimar Fălcoiu.

Un kilogram de usturoi de Fălcoiu se vinde în pieţele din Oltenia cu 5 lei, pe când cel importat costă peste 8 lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri