Sari la conținut

Depozit de cărbune închis în Gorj

Agenţia pentru Protecţia Mediului a luat decizia din cauza poluării

Unul dintre depozitele de cărbune ale Complexului Energetic Oltenia a fost închis de Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj din cauza poluării. Depozitul este amplasat chiar lângă blocurile unui oraş din Gorj. S-a ajuns în această situaţie deoarece fosta conducere a companiei, deşi ştia din 2010 că depozitul va trebui mutat, nu a făcut nimic. Liderii de sindicat se tem pentru soarta angajaţilor carierei pentru că rămân fără activitate.

Depozitul de cărbune se află la doar câţiva metri de blocurile din Rovinari. Oamenii spun că sănătatea le este pusă în pericol.

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului spune că a înştiinţat compania încă din 2010, despre faptul că depozitul de cărbune trebuie mutat până cel tarziu în 2015. Primele măsuri au fost luate însă abia anul trecut, când a fost organizată o licitaţie pentru construirea unui nou depozit, departe de oraş. Demersurile sunt însă blocate de constestaţiile formulate de celelalte firme care au participat la licitaţie. Activitatea depozitului de cărbune a fost suspendată pentru următoarele 6 luni.

Depozitul de cărbune deserveşte uneia dintre cele mai profitabile cariere şi termocentrale pe care le are Complexul Energetic Oltenia, deoarece nu sunt cheltuieli mari pentru transportul lignitului, cariera fiind aproape de termocentrală. În cariera, de unde se scot anual peste 4 milioane de tone de cărbune, lucrează 1200 de persoane, care se tem că vor rămâne fără activitate.

Complexul Oltenia are un nou director, de câteva zile, care spune că nu ştie exact despre ce este vorba.

Conducerea Complexului Oltenia a început demersurile pentru a contesta în instanţă decizia de suspendare a activităţii depozitului, dată de Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj.