Deţinuţii de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova merg la şcoală

Data publicării:
160913 DETINUTI SCOALA

Au făcut greşeli grave în viaţă şi plătesc pentru asta cu ani grei de puşcărie. Dar îşi doresc să înveţe, pentru a întâlni alţi oameni decât colegii de celulă sau pentru câteva zile reduse din pedeapsă. Clopoţelul a sunat astăzi şi pentru peste 100 de deţinuti de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Craiova.

Aurel Dărac împlineşte peste câteva luni 60 de ani şi este elev în clasa a VII-a. Mai are de stat după gratii doar câteva luni, dintr-o pedeapsă de 15 ani pentru viol. S-a înscris la şcoală ca să i se reducă pedeapsa şi să suporte mai uşor regimul de detenţie. Pentru fiecare an de şcoală cu situaţia şcolară încheiată primeşte 30 de zile reducere de pedeapsă.

„Mai aud şi eu o vorbă de la un cadru cu facultate, mai recreez mintea, ca să pot să îndur puşcăria asta la vreme de bătrâneţe. Sunt bolnav cu inima", a spus Aurel Dărac, deţinut.

Aurel are însă şi colegi mai tineri. Deţinuţii frecventează cursurile ca nişte elevi sârguincioşi şi sunt recunoscători pentru posibilitatea care li se oferă. Toţi au ajuns după gratii pentru fapte grele, în bănci sunt însă doar nişte şcolari.

Profesorii spun că predarea cursurilor într-un penitenciar nu este uşoară.

"Ei sunt nişte personalităţi formate, unii formaţi greşit şi formaţi în diverse feluri. Fiecare este un ins aparte. Misiunea dascălului, în această situaţie, este cel puţin de două ori mai grea ca atunci când are pe cineva neformat şi el îl formează aşa cum vrea şi cum trebuie", a spus Lucian Săndoi, director Liceul Tudor Arghezi.

„Este diferit, este mai greu din punctul de vedere al faptului că sunt adulţi şi au preocupări diferite. Însă pot să apreciez faptul că sunt interesaţi", a precizat Daniela Popa, profesor discipline socio-umane.

La Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă Craiova se predau cursuri de la clasa I şi până la clasa a X-a şi s-au înscris 128 de deţinuţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri