Sari la conținut
News Alert

DOLJ. Gazon și flori plantate pe ... hârtie, în comuna Malu Mare. Curtea de Conturi a descoperit un prejudiciu de 300 de mii de lei

Flori şi pomi care nu există, sute de kilograme de gazon cumpărate fără justificare, pavele şi borduri doar pe hârtie, totul pentru un părculeţ de 1.000 de metri pătraţi. Sunt nereguli descoperite de inspectorii Curţii de Conturi în comuna Malu Mare din Dolj. Suma totală a cheltuielilor nejustificate făcute de primar: aproape 300.000 de lei. Explicaţia edilului e pe măsură: nu e specialist şi a semnat ca primarul, fără să ştie despre ce este vorba. În comuna aflată la numai 5 kilometri de Craiova nu există nici canalizare şi nici asfalt.

Aproape 1 milion de lei a plătit Guvernul pentru parcul din comuna doljeană Malu Mare. Asta în cadrul programului de îmbunătăţire a calităţii mediului, demarat în 2011. Tot atunci, primăria a semnat contractul de lucrări, iar în aprilie 2012 le-a şi recepţionat. Inspectorii de la Curtea de Conturi au vrut să vadă dacă datele din oferta tehnică corespund cu cele de pe teren.

Adina Şandru, reporter Digi24 Craiova: „Curtea de Conturi susține că în actele proiectantului, parcul comunei Malu Mare se întinde pe o suprafață de 1.000 mp. În realitate însă, acesta are o suprafață de peste 3.700 mp. Mai mult, pentru însămânțarea cu gazon a celor 1.000 mp, primăria a achiziționat, potrivit raportului, peste 4.000 de kg de gazon, în loc de 39 de kg cât ar fi fost necesar”.

Adică suficient gazon cât să acopere 20 de terenuri de fotbal, în valoare de peste 124.000 de lei, potrivit raportului Curții de Conturi. Şi nu e singura problemă găsită în acte. Inspectorii au numărat pomii, pavelele și bordurile şi au constatat că sunt mai puţine. Diferenţa: peste 127.000 de lei. Banii nejustificaţi au fost cheltuiţi şi pentru pomi și flori. Primarul explică.

Alexandru Dicu, primarul comunei Malu Mare: „Eu am semnat, normal. Ce, e treaba mea? Eu nu sunt inginer agronom. Ce știu eu, că intra 3 kg sau 15 kg de sămânță la un metru pătrat ... în primul rând, nu era problema mea, chiar nu era problema mea.

Iancu Bănică, consilier local: "Raportul Curții de Conturi este foarte bine întocmit. Oamenii au fost pe teren, au văzut că nu sunt aceste plante, acești pomi nu sunt pe teren”.

Paguba se ridică la aproape 300 de mii de lei, spun inspectorii Curţii de Conturi care au cerut recuperarea pagubei. Primarul spune însă că nu e nicio neregulă şi a contestat decizia.