Dragobete, sărbătoarea dragostei la români  

Data publicării:
240214 DRAGOBETE

Astăzi se celebrează Dragobetele, varianta autohtonă a zilei indragostitilor. Pe lângă sărbătoarea iubirii, ziua de astăzi anunță și sosirea primăverii.  

În tradiţia populară, Dragobetele, fiul Babei Dochia, vestea renaşterea naturii, a dragostei, dar şi începutul primăverii. De ziua lui Dragobete, tinerii îşi puneau hainele de sărbătoare şi porneau spre pădure, pentru a culege flori, pe care le dăruiau mai apoi fetelor. La ora prânzului, fetele porneau în goană spre sat. Fiecare fată era urmărită de un băiat, iar dacă era prinsă, trebuia să se lase sărutată. Astăzi, bătrânii îşi amintesc cu nostalgie de acele vremuri.

Ziua lui Dragobete s-a sărbătorit în general în partea de sud a ţării, Muntenia, Oltenia şi Dobrogea. Astăzi, pe nedrept, Sfântul Valentin încearcă să-i ia locul.

„Sfântul Valentin a existat, a trăit în anul 270, pe când Dragobetele este un personaj mitologic. Sfântul Valentin nu face parte din mitologia populară românească, aşa că ar fi bine pentru tinerii noştri să se îndrepte spre Dragobete, să sărbătorească Dragobetele, pentru că avem şi noi zeul nostru al iubirii şi de ce să nu ne iubim româneşte”, a spus Alina Bălan, muzeograf Muzeul Olteniei.

Conform istoricilor, tradiţiile de Dragobete s-au practicat până la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri