Sari la conținut
News Alert

Drumul din Craiova către Hollywood. O româncă de 27 de ani, cineast în Statele Unite  

O craioveancă de 27 de ani bate la porţile Hollywood-ului, cu un scurtmetraj pe care abia l-a lansat. Tânăra este singurul cineast masterand la una dintre universităţile de film din New York. Luiza Pârvu este regizor şi, chiar dacă mai are de lucrat până când să lanseze un blockbuster în stil hollywoodian, a prins deja marele ecran din oraşul natal. „O lume nouă” este scurtmetrajul pe care l-au urmărit cu sufletul la gură familia, prietenii şi craiovenii care au venit aseară la cinema.   

Pentru Luiza, emoţiile au fost cât distanţa de la Craiova la New York. A văzut cum o sală de cinema plină îi urmăreşte creaţia. Succesul vine la fix 20 de ani de când a păşit prima oară într-un cinematograf şi a rămas îndrăgostită de marele ecran.

„Sunt foarte fericită, e un sentiment foarte plăcut. Mă bucur foarte mult că pot să îl arăt oamenilor care mă cunosc şi celor care nu mă cunosc şi sper să le placă”, a spus Luiza Pârvu.

Scurtmetrajul „O lume nouă” spune povestea unor imigranţi români din Pennsylvania anului 1908, inspirată din fapte reale şi nu putea fi realizat fără o echipă de nădejde. Filmările au durat 3 zile, iar postproducţia, un an. Scenaristul şi producătorul filmului, Toma Peiu, este şi partenerul de viaţă al Luizei.

„Am făcut o campanie de finanţare online, pentru a putea produce filmul. Sunt lucruri pe care le-am putut face fără buget, şi lucruri pentru care a trebuit să plătim. Bugetul filmului a fost de 14.000 de dolari”, a spus Toma Peiu, scenarist.

Să facă un film a fost visul Luizei încă de când stătea în sufrageria sa din Craiova. Cea mai puternică legătură a ei cu marele ecran era colecţia de bilete de cinema. Acum, familia şi prietenii i-au văzut, în sfârşit, numele pe generic.

Tânăra regizoare a ajuns în America în 2012, cu o bursă de studiu la New York University Tisch School of the Arts. A ajuns în atenţia criticilor cu scurtmetraje care au fost prezentate în mai mult de 80 de festivaluri de film de pe tot Globul. Numele Luizei Pârvu va figura alături de cel al lui Woody Allen, Martin Scorsese sau Oliver Stone pe lista absolvenţilor instituţiei cotate a treia ca valoare în lumea cinematografică.