Dunărea, poluată după inundaţii

Data publicării:
070514 POLUARE DUNARE

Mii de pet-uri şi tone de gunoaie amestecate cu lemne. Acesta este peisajul de pe faleza golfului din Orşova. Mizeria a fost adusă de râul Cerna în urma viiturilor provocate de ploile abundente. Comisarii Gărzii de Mediu spun că de vină sunt locuitorii de pe valea Cernei dar şi turistii, care aruncă gunoaie în râul ce se varsă în golful Orşova.

Primele pet-uri au apărut pe suprafaţa apei în urmă cu câteva zile, însă acum situaţia s-a agravat. Întreaga faleză din Orşova este acoperită de sticle goale, gunoaie şi lemne. Comisarii rzii de Mediu spun că inspectorii au verificat în fiecare zi zona, însă incidentul nu a putut fi stopat.

"Judeţul Mehedinţi a fost lovit în ultimele zile de ploi abundente. Ne confruntăm cu această problemă de pe versanţi şi din judeţul Caraş vin foarte multe gunoaie care rămân în zona Orşova.'', a spus Cătălin Tutilescu, şeful Gărzii de Mediu Mehedinţi.

Autorităţile locale din Orşova sunt disperate şi spun că poluarea îi afectează grav.

''Noi spunem de ficare dată că Orşova să devină oraş turistic. Am făcut o investiţie cu fonduri UE să amenajăm golful Cerna. Această poluare este în fiecare an.'', a declarat Constantin Negulescu, viceprimarul Orşovei.

Primii care au intervenit au fost lucrătorii Administraţiei Bazinale de Apă Banat.

''Am fost şi pe 1 şi pe 2, am băgat non-stop, dar degeaba. Suntem puţini, 4 oameni.'', a povestit unul dintre ei.

Responsabilii direcţi pentru producerea incidentului de mediu sunt greu de găsit.

Edilii Orşovei ştiu care este soluţia, însă nu au bani.

''Până nu se va face barajul la Comarnic sau mai sus, să nu mai vină aceste lucruri, trebuie alocate fonduri de la Guvernul Romaniei.'', a precizat Constantin Negulescu, viceprimarul Orşovei.

Garda de Mediu a emis până la urmă doar avertismente către primăria Orşova şi ABA Banat.

Autorităţile din Orşova şi-au asumat obligaţia să adune gunoaiele de pe faleză.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri