Dunărea va fi curăţată cu patru nave multifuncţionale. Una a ajuns în Portul Drobeta Turnu Severin

Data publicării:
151113 NAVE DUNARE

Apele Dunării vor fi mai curate. O navă multifuncţională care va strânge reziduurile din ape a ajuns în Portul Drobeta Turnu Severin. Ambarcaţiunea, denumită „Ecostar”, are o valoare de peste un milion de euro, bani din fonduri europene. Pe lângă nava de la Severin au mai fost aduse trei: la Giurgiu, Călăraşi şi Cernavodă.  

Nava multifuncţională „Ecostar” a fost prezentată astăzi, în premieră, în Portul Drobeta Turnu Severin. Pe lângă funcţia de ecologizare a apelor, nava este dotată şi pentru intervenţii în caz de incediu, precum şi pentru spargerea sloiurilor de gheaţă. Misiunea principală va fi însă aceea de a curăţa apele fluviului de reziduurile şi deseurile deversate intenţionat sau nu de către navele aflate în trafic.

„Deşeurile se colectează în tancuri, cu ajutorul unor pompe, iar pentru celelelte deşeuri solide sunt containere speciale”, a precizat Dan Ofiţeru, director tehnic Administraţia Porturilor Dunării Fluviale.

Nava din Drobeta Turnu Severin, precum şi celelalte trei, din Giurgiu, Călăraşi şi Cernavodă, reprezintă un proiect 100% românesc. Ele sunt date ca exemplu şi pentru celelalte state riverane Dunării.

„Proiectul este făcut de catre inginerii de la APDF, execuţia de către Şantierul Naval de la Giurgiu. Deci, în totalitate sută la sută românească. Şi cu ce ne mai mândrim: am reuşit să implementăm acest concept de navă multifuncţională la nivel european”, a spus Cristian Matei, directorul general al Administraţiei Porturilor Dunării Fluviale.

Autorităţile din Mehedinţi spun că nava le va fi de mare ajutor în situaţii de poluare a apelor Dunării şi iarna, în situaţii de îngheţ.

„Avem de gând ca în perioada următoare să integrăm această navă în conceptul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, să-i dăm o funcţionalitate practică”, a spus Nicolae Drăghiea, prefectul judeţului Mehedinţi.

„Această navă va completa Sistemul Integrat de Management al Riscurilor la nivelul judeţului Mehedinţi. Practic, va rezolva gestionarea situaţiile de urgenţă care se pot produce pe fluviul Dunărea, în speţă poluări, care se pot produce”, a spus Florentin Dragomir, adjunct ISU Mehedinţi.

De multe ori, apele fluviului din zona portului au fost poluate, însă această navă va avea o rază mult mai mare de acţiune: de la Baziaş până la Bechet.

„Avem nava pentru intervenţii în caz de poluare a Dunării, dar în continuare, probabil până în luna aprilie, mai a anului viitor vom avea aici şi un ponton de acostare şi mai departe, pe mal, un terminal de containere, un separator de deşeuri”, a spus Ion Sârbulescu, directorul Administraţiei Porturilor Dunării Fluviale Severin.

Întregul proiect conceput şi realizat de specialiştii români a fost finanţat din fonduri europene şi a costat aproximativ 8 milioane de euro pentru toate cele patru nave.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri