Sari la conținut

Elevii de la sate ar putea face şcoala gratis. Deputatul Florentin Gust a depus un proiect legislativ în acest sens

Elevii de la sate ar putea face şcoala gratis la oraş. Copiii din satele unde nu există licee sau şcoli de meserii ar putea avea cazarea gratuită la internatele unităţilor de învăţământ pe care vor să le urmeze, potrivit unui proiect legislativ depus spre aprobare la Camera Deputaţilor de deputatul Florentin Gust. Pentru a beneficia de gratuitate, elevii trebuie să aibă media generală 7 iar părinţii lor să facă dovada că nu au venituri sau au venituri foarte mici. Proiectul prevede ca subvenţia lunară, plătită de la buget, să fie de 50 la sută din salariul minim pe economie, echivalent cu întreţinerea la internat pe o lună. Proiectul ar putea deveni lege până la începutul noului an şcolar.

Cristian Drăgan are 19 ani şi este în ultimul an la Liceul Tehnologic Bibescu din Craiova. Pentru că mama este casnică şi tatăl munceşte ziua, nu a mai avut bani să stea la internat. Aşa că face naveta - 50 de km pe zi. Jumătate din banii de navetă sunt decontaţi de stat.

Părinţii săi au făcut eforturi foarte mari ca să-l ţină în internat. Au cedat însă, după 3 ani.

Nici pentru alţi copii cazaţi în căminele din Craiova, eforturile părinţilor nu sunt mai mici. Le-ar prinde bine un ajutor de la stat.

Elevii ar putea fi scutiţi de plata acestor bani dacă proiectul depus la Camera Deputaţilor de Florentin Gust ar merge mai departe.

Conform proiectului de lege, subvenţia pentru cămin ar trebui să vină de la Ministerul Educatiei şi ar fi o portiţă de salvare pentru sutele de copii care vor să continue studiile şi nu au bani.

Cele mai căutate meserii în acest moment, în Craiova, sunt cele de bucătar, ospătar sau mecanic auto. Cei care vor să-şi facă un viitor din asta nu au alte variante de cazare pentru că o chirie într-o garsonieră, la periferia oraşului, nu este mai ieftină de 160 de euro.

Pe aceeași temă