Sari la conținut

Elevii dintr-un sat din Dolj nu au microbuz pentru a ajunge la ore. Ei fac autostopul sau merg pe jos până la şcoală

75 de elevi dintr-un sat din Dolj se descurcă cum pot pentru a ajunge la cursuri. Primăria nu are microbuz pentru a-i transporta la şcoala aflată la 12 km, iar elevii sunt nevoiţi să meargă pe jos sau să facă autostopul. Merg îngrămădiţi în dubiţele binevoitorilor, iar mulţi dintre ei au rămas repetenţi din cauza absenteismului sau chiar au renunţat la studii.

În fiecare zi, peste 70 de elevi din satul Ocolna fac autostopul pentru a ajunge la şcoală. Pentru că nu există un microbuz care să-i transporte la ore, elevii Liceului Teoretic din comuna Amărăştii de Jos sunt nevoiţi să se descurce cum pot. Uneori, merg pe jos chiar şi 12 kilometri pentru a ajunge la cursuri.

“Cu ocazia. Dacă găsim ceva să mergem, mergem, dacă nu”, povesteşte un elev.

Însa nu în fiecare zi au noroc să găsească binevoitori care să îi ducă la şcoală.

“Zile întregi nu am mers la şcoală. Rar, de 2, 3 ori pe săptămână mergem la şcoală. Câte o zi, câteodată (...) Şi dacă luăm absenţe, pierdem şi bursa şi alocaţia”, spune un alt elev.

Mulţi dintre elevi deja au abandonat şcoala.

Primăria a făcut cerere pentru nu microbuz nou în urmă cu 2 ani, când s-a stricat cel vechi, însă până acum nu a primit niciunul.  

“Este foarte necesar, pentru că o să vină iarna şi va trebui să aducem aceşti elevi la şcoală”, a spus Cristi Gheorghiţă, viceprimar comuna Amărăştii de Jos.

Există un al treilea lot de microbuze, se aşteaptă ca acestea să sosească din partea Ministerului Dezvoltării la solicitările Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj şi ale Consiliului Judeţean Dolj”, a precizat Mihaiţă Stoica, purtător de cuvânt ISJ Dolj.

Autorităţile locale au promisiuni că microbuzul şcolar va ajunge până la sfârşitul acestui an.