Embleme istorice lăsate în paragină. Casa Memorială ,,Nicolae Titulescu" se degradează pe zi ce trece

Data publicării:
120614 CASA TITULESCU

Casa Memorială a marelui diplomat Nicolae Titulescu, din comuna cu acelaşi nume, se degradează de la o zi la alta. Clădirea se află de doi ani în administrarea Academiei Române, care nu a investit niciun ban în lucrări de restaurare. În clădire funcţionează un muzeu, administrat de Consiliul Judeţean Olt, pentru care se plăteşte chirie Academiei Române. Deşi posibilităţile sunt limitate, singurele eforturi vin din partea angajaţilor Muzeului Judeţean Olt, care păstrează Casa Memorială în condiţii bune pentru public.

Casa în care a copilărit Nicolae Titulescu a avut o soartă grea. Pe vremea comunismului a fost depozit de îngrăşăminte chimice şi grajd de măgari. Abia în 1982 s-a făcut o restaurare, iar în 1992 a devenit casă memorială. Clădirea a mai fost tencuită şi fundaţia întărită în 2001, dar de atunci crăpăturile sunt tot mai multe, ţigla tot mai puţină, iar elementele arhitecturale tot mai degradate.

Cei trei angajaţi ai Muzeului Judeţean Olt care lucrează aici depun eforturi mari pentru a menţine imobilul în condiţii bune pentru a primi publicul vizitator.

Conacul este mândria comunităţii din Nicolae Titulescu, căci aşa se numeşte şi comuna în care a copilărit marele diplomat. Oamenii asistă neputincioşi la degradarea clădirii.

Autorităţile judeţene nu înţeleg de ce de doi ani, de când Academia a preluat clădirea, nu s-a făcut nimic. Consiliul Judeţean a respectat protocolul şi dă 100.000 de lei pe an pentru funcţionarea lui ca muzeu. Dar mai mult nu poate face.

Conducerea Consiliului Judeţean Olt spune că nu ştie de ce până în 2011 cei dinainte nu au alocat bani pentru casa memorială. Acum ar dori înapoi clădirea, însa Academia Română nu vrea să o mai dea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri