Fac naveta la maternităţile din Bucureşti. Statisticile arată că jumătate dintre paciente nu sunt din capitală  

Data publicării:
110215 maternitate

Ca să îşi ferească pruncii de probleme, gravidele din toată ţara merg să nască în Bucureşti. Au motive serioase pentru că doar o maternitate la fiecare trei judeţe are dotările care îi ajută să supravieţuiască pe bebeluşii născuţi prematur sau cu malformaţii. Medicii din provincie au insă o altă părere. Considera naşterea în spitalele din capitală un moft.

Delia Cojocaru este deja mămică şi a ales pentru naştere un spital din capitală. Pe tânăra de 26 de ani nu au interesat-o costurile mai mari sau drumurile dese făcute în Bucureşti. Fiind însărcinată pentru prima oară, a vrut să se asigure că totul va decurge normal.

Ca şi Delia, multe viitoare mame din alte oraşe vin să nască în Bucureşti. Statisticile arată că jumătate dintre paciente nu sunt din capitală. Unele ajung doar pentru un consult, altele aleg să şi nadcă aici.

Medicii din provincie înţeleg temerile pacientelor, dar sunt siguri că şi în spitalele în care lucrează ei le pot oferi gravidelor asistenţă specializată şi doar în mod excepţional ar fi nevoie de urmărirea sarcinii într-un spital din Capitală. De exemplu, şeful secţiei de ginecologie din Piteşti spune că naşterea la Bucureşti a devenit o modă.

Dincolo de modă, de moft sau de orgolii, un lucru e clar. România este fruntaşă în clasamentul european al mortalităţii bebeluşilor. Bolile respiratorii şi anomaliile congenitale sunt principalele cauze.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri