Fac naveta pe banii lor. Zeci de profesori din Dolj nu au primit banii pentru transport

Data publicării:
101114 NAVETA

23 de profesori din Dolj au de recuperat zeci de mii de lei, bani plătiţi din propriul buzunar pentru transport. Se întâmplă într-o comună din judeţul Dolj, unde de patru ani cadrele didactice fac naveta pe banii lor. Autorităţile locale susţin că nu au de unde să dea banii, pentru că este o comună săracă. Profesorii îşi caută acum dreptatea în instanţă. Iar cazul nu este singular. 15 unităţi şcolare din Dolj au dat în judecată primăriile pentru a-şi recupera sumelor datorate.

Paul Spătaru predă limba română la şcoala din Lipovu de 8 ani. Face zilnic 100 de kilometri cu maşina personală până la şcoală, pentru că nu are altă soluţie. Drumul îl costă cam 200 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că în 4 ani a cheltuit peste 7.000 de lei. Cum salariul său lunar este de doar 1.100 de lei, nu de puţine ori s-a gândit să renunţe la profesia pe care a ales-o cu drag.

„Noi facem o navetă de aproximativ 100 de kilometri zilnic pentru a învăţa şi a educa elevii din comunitate”, a precizat Paul Spătaru, profesor limba română.

Din cei 25 de profesori de la şcoala din Lipovu, 23 fac naveta. Pe distanţe mai mici sau mai mari. Ca să mai facă economii atunci când au acelaşi drum, se cuplează mai mulţi profesori într-o singură maşină.

„Dumnealor îmi solicită mie să le decontez naveta. Noi înaintăm către primărie adrese şi ne învârtim precum câinele în jurul cozii şi nu găsim rezolvare”, a spus Adrian Velişcu, director Şcoala Gimnazială Lipovu.

Primarul comunei, cel care ar trebui să deconteze transportul profesorilor, spune că nu are bani nici pentru salariile angajaţilor.

Situaţia de la Lipovu este cea mai gravă, dar nu e unică. În alte 15 şcoli din judeţ există aceeaşi problemă.

Doar profesorii din Lipovu ar trebui să primească sume necontate pe transport de peste 100.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri