Sari la conținut

Ford promite investiţii

Promisiunile au fost făcute astăzi, la Craiova

Ford ia în considerare o investiţie majoră în Craiova. Declaraţia aparţine ambasadorului american Hans Klemm, aflat la prima sa vizită la fabrica din Bănie. Ambasadorul a adăugat însă că această creştere a producţiei ar fi mult mai simplu de pus în practică daca fabrica ar avea infrastructura aferenta. Statul român s-a angajat neoficial, la preluarea uzinei din Craiova că va lega oraşul de coridoarele de transport europene.

800 din cei 2700 de angajaţi ai Uzinei Ford de la Craiova lucrează la fabrica de motoare. Motorul Eco Boost de 1 litru, produs de ei, a fost 4 ani consecutiv “Motorul anului în lume”. 

Şi nu doar motoarele produse la Craiova pleacă în fabricile Ford din întreaga lume. La secţia de Presaj şi Caroserii sunt produse 31 de repere care ajung pe Ford C- Max şi Ford Galaxy, maşini fabricate la Valencia.

La preluarea uzinei de la Craiova, statul român se angaja neoficial în faţa producătorului american că va investi în infrastructura care să deservească zona. Craiova nu are nici pînă acum o centură ocolitoare care să ajute producătorul să scoată maşinile şi motoarele mai repede la un coridor de transport şi nici drum expres spre Piteşti sau Calafat.

De la venirea lor, americanii au investit un miliard de euro în retehnologizarea liniilor de producţie. Numărul autovehiculelor produse a fost însă mult mai mic decât angajamentul luat de americani la privatizare şi decât capacitatea uzinei. B-max nu a avut vânzările scontate pe piaţa din întreaga lume, lansarea sa coincizând cu debutul crizei economice. Sindicatele din uzina din Craiova vorbeau la începutul anului de introducerea unui nou model în fabricaţie, un mini SUV din 2017. Oficial însă compania nu a dat nicio confirmare.