“Gerul Bobotezei”, o amintire. La Craiova, s-au înregistrat aproape 10 grade Celsius

Data publicării:
060114 CALD BOBOTEAZA

Expresia “gerul Bobotezei” nu a mai fost valabilă anul acesta. Astăzi, la Craiova, s-au înregistrat aproape 10 grade Celsius, iar în alte zone ale ţării, mercurul din termometre a urcat până la 15 grade. Bătrânii de la sate îşi aduc aminte că în anii trecuţi, de Bobotează, era ger de îngheţau pietrele.

La orele prânzului, în centrul Craiovei, termometrul arăta aproape 10 grade Celsius. A fost o zi călduroasă pentru începutul lunii ianuarie. Meteorologii spun că vremea nu este diferită faţă de anul trecut, când s-au înregistrat 7 grade la Craiova, însă temperaturile sunt mai mari faţă de normalul termic al perioadei.

“Media valorile de temperatură pentru luna ianuarie, în Oltenia, se apropie de minus 2 grade, iar minimele termice, în general, sunt negative şi maximele doar uşor pozitive în unele zile. Prin urmare, oricum ar fi, luna ianuarie de anul acesta, cel puţin până la data de 22 ianuarie, va fi mai caldă decât normalul termic al acestei luni”, a spus Ion Marinică, meteorolog Centrul Meteorologic Regional Oltenia.

Bătrânii de la sate îşi amintesc de iernile grele, când de Bobotează, chiar era un ger de crăpau pietrele.

“Acum patru, cinci ani, îmi aduc aminte că erau minus 20 de grade”, a spus o femeie.

“Era ger, era chidă pe pomi de mama focului”, îşi aminteşte o altă femeie.

Deşi temperaturile sunt ridicate, maxima zilei de 6 ianuarie s-a înregistrat în anul 2001, când la Reşiţa şi Oraviţa au fost 21 grade Celsius.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri