În Dolj, fermierii păzesc viile, de teama graurilor  

Data publicării:
040913 grauri din 13

Este zarvă mare în viile din Dolj. De frica graurilor, înarmaţi cu fluiere sau orice face zgomot asurzitor, oamenii îşi păzesc recolta de struguri. Păsările, adunate în stoluri mari, atacă nu numai viile, dar şi floarea soarelui şi porumbul. Cel mai grav este că provoacă an de an pagube mari agricultorilor şi viticultorilor. Şi tot din cauza lor, a început şi culesul strugurilor cu două săptămâni mai devreme, ceea ce va afecta calitatea vinului.

Localnicii din comuna Gighera, judeţul Dolj, sunt disperaţi. Mai bine de jumătate din strugurii din vii au fost distruşi deja de stolurile de grauri. Dis-de-dimineaţă se duc în vii şi încearcă să alunge păsările. Au făcut tot felul de improvizatii, dar degeaba.

Aceste păsări sunt atrase în special de strugurii negri şi floarea soarelui. De aceea, localnicii din Gighera nu ştiu cum să-şi mai apere culturile, când dimineaţa şi seara, graurii dau năvală.

Producţia de struguri ar fi fost bună anul acesta, struguri sănătoşi, cu boabe mari, numai buni pentru un vin gustos, asta până să apară graurii, spun oamenii. Pentru a-şi salva munca, localnicii au fost nevoiţi culeagă viile mai devreme.

Cel puţin cu două săptămâni au fost culese prematur, pentru că riscă în câteva minute să piardă producţia de vară”, a precizat Florea Neacşu, primarul comunei Gighera.

Graurii sunt un pericol mare, în special în localităţile situate în apropierea apelor.

Le recomandăm agricultorilor, viticultorilor să folosească, pentru protecţie, plase”, spune Marinela Ridiche, muzeograf - Muzeul de Ştiinţe ale Naturii din Craiova.

Un stol, care cuprinde câteva sute, chiar mii de grauri, distruge o cultură de viţă de vie în doar câteva secunde. Graurii se retrag abia după ce ultimul bob de strugure este recoltat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri