Sari la conținut
News Alert

Încep disponibilizările la Alro. 1.600 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă

Aproximativ 1.600 de salariaţi de la Alro Slatina vor pleca acasă, după ce conducerea combinatului a anunţat că va „reduce drastic" consumul de energie. Astăzi, muncitorii au sistat protestele, dar ameninţă că le vor relua săptămâna viitoare.

Liderii de sindicat ai uzinei de la Slatina susţin că încă de la sfârşitul acestei luni, o parte importantă a combinatului se va închide. De la 1 aprile va funcţiona la numai 40% din capacitate.

Vestea că vor fi disponobilizări în masa a bulversat majoritatea salariaţilor, desi problemele sunt vechi. Încă de anul trecut, conducerea se plângea de cheltuielile foarte mari legate de taxa de cogenerare şi a certificatelor verzi.

„Oamenii sunt foarte speriaţi că îşi vor pierde locul de muncă în primul rând, au bănci de plătit, au datorii”, spune un angajat.

Oprirea a 60% din capacitatea de producţie a combinatului va afecta serios şi bugetul local al municipiului Slatina.

„Este foarte grea nu numai pentru salariaţii de la Alro, este grea pentru toţi slătinenii, pentru că Alro este prima societate ca şi contributor la bugetul local”, spune Minel Prina, primar Slatina.

Săptămâna aceasta, salariaţii combinatului au protestat, timp de două zile, în Capitală, la Curtea Constituţională, Guvern, Preşedinţie şi în faţa Prefecturii Olt. Combinatul este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tone pe an.