JURNAL DE FESTIVAL „Otello”, pe scena Operei Române Craiova

Data publicării:
020514 FESTIVAL

Loc de oprit paşii grăbiţi şi de aflat idealurile adevărate, visele frumoase şi gândurile curate, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova este, fără doar şi poate, spaţiul în care pulsează viaţa oraşului, în vremea Festivalului Internaţional „Shakespeare”.

Se împlinesc 20 de ani de când am fondat la Craiova, împreună cu colegii mei de la Teatrul Naţional, acest Festival Internaţional Shakespeare, din dorinţa de a avea şi noi la Craiova un festival asemănător celor pe care noi le frecventam la începutul anilor '90, pentru că Teatrul Naţional din Craiova era invitat la toate marile manifestări teatrale ale lumii (...) A crescut de la ediţie la ediţie, iar în acest moment este considerat de foarte multă lume drept cel mai important festival Shakespeare din Europa şi, probabil, şi din lume”, a spus Emil Boroghină, directorul Festivalului Internaţional „Shakespeare”.

Reprezentaţii de excepţie ale companiilor teatrale invitate din Londra, Moscova, Cape Town, Beijing şi Erevan. Spectacole memorabile, decoruri şi costume rafinate, filme, expoziţii, lansări de carte şi concerte. Regizori, scenografi şi actori cu evidentă forţă artistică, directori de teatre şi companii de teatru, profesori, critici, jurnalişti şi, ca la fiecare ediţie, o temă de gândit - anul acesta, „Shakespeare al tuturor”.

Ştiţi cum e? S-a strâns, aşa. Senzaţia mea este că, pe tot intervalul, s-a strâns, s-a adunat, şi-a început să devină cremă, din ce-am citit despre selecţie, e cremă. Şi-avem mare nevoie de cremă, ştiţi? Pentru că mult, avem. Mult şi multe, tot avem. Dar cremă ne trebuie”, a spus Mircea Diaconu, actor.

Teatru adevărat, deopotrivă clasic, proaspăt şi viu. Trăiri vibrante, bucurii şi tristeţi. Piese cunoscute şi, totuşi, de fiecare dată altele, alte creaţii cu alte simţiri. Şi o nouă invitaţie la operă, în cea de-a noua zi a Festivalului Internaţional Shakespeare. Joi după-amiază, de la ora 18:00, publicul a putut urmări „Otello” lui Giuseppe Verdi, în regia lui Rareş Zaharia şi în interpretarea artiştilor de la Opera Română Craiova.

„Otello” este penultima dintre operele compuse de Verdi, pe un libret scris de Arrigo Boito, după celebra piesă a lui Shakespeare. Cu siguranţă una dintre cele mai iubite şi celebre opere ale tuturor timpurilor, „Otello” s-a înfățișat pe scena Operei Române Craiova ca o bijuterie. Strălucirea i-au dat-o artiştii, prin bucuria lor sinceră de a trăi stări măreţe, speciale, pe care mai apoi le-au dăruit.

Mâine, de la ora 10:30, Consiliul Judeţean Dolj găzduieşte Sesiunea de shakespeareologie organizată în colaborare cu Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru, cu tema „Festivalul Internaţional Shakespeare Craiova, după 20 de ani”. Invitat va fi directorul festivalului, Emil Boroghină. Şi tot mâine, de la ora 20:00, în Portul Cultural Cetate, se joacă „Întâlnire cu Prospero”, în regia lui Iaroslaw Fedoryshyn şi în interpretarea trupei Teatrului Academic din Lvov, Ucraina. Duminică, de la ora 17:00, Teatrul de Copii şi Tineret „Colibri” prezintă spectacolul „Eu sunt Shakespeare”, în regia lui Gavril Cadariu. De la ora 20:00, pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, Compania londoneză „Cheek by Jowl” joacă piesa „Ce păcat că-i târfă”, de John Ford, în viziunea regizorului Declan Donnellan. Iar de la ora 22:30, în Piaţa William Shakespeare, ucrainenii de la Teatrul Academic din Lvov aduc spectacolul „Întâlnire cu Prospero”, ultimul din programul celei de-a noua ediţii a Festivalului Internaţional Shakespeare.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri