JURNAL DE FESTIVAL. Spectacol de excepţie al Teatrului Globe din Londra, la debutul Festivalului Shakespeare

Data publicării:
240414 JURNAL FESTIVAL

Craiova este, timp de aproape două săptămâni, capitala mondială a teatrului. Festivalul Internaţional Shakespeare a debutat, miercuri după-amiază, cu un spectacol de excepţie al Teatrului Globe din Londra. Câteva sute de spectatori au urmărit piesa „Mult zgomot pentru nimic”, în regia lui Max Webster.

„Vin din Londra, unde, deşi avem tradiţie în teatru, nu avem un festival Shakespeare de asemenea amploare şi calitate. Dar avem la fel de multe spectacole de anvergură internaţională, aşa că sunt invidios şi încântat, în acelaşi timp, pentru voi. Cred că sunteţi norocoşi, ca oraş, să aveţi un asemenea festival şi suntem onoraţi că am reuşit să participăm”, a spus Max Webster, regizor la Teatrul „Globe”, Londra.

Esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu” s-a transformat în scenă pentru londonezii de la Globe. Într-o după-amiază în care publicul craiovean a respirat din nou teatru de calitate, la debutul celei de-a IX-a ediţii a Festivalului Internaţional Shakespeare.

Avem aici pe domnul Michel Vais, unul dintre cei mai importanţi oameni de teatru din lume(...)Şi care, în revista pe care o conduce, Le Jeu, declară că Festivalul Shakespeare de la Craiova este cel mai important, fără îndoială, spune domnia sa, fără îndoială, este cel mai important festival Shakespeare din lume, dintr-o ţară non-anglofonă.”, a precizat Emil Boroghină, directorul Festivalului Internaţional „Shakespeare”.

Am auzit lucruri foarte frumoase despre acest teatru, spectacolele montate aici sunt cunoscute în Anglia. Doar am auzit despre reputaţia sa, aşa că abia aştept seara de mâine ca să mă conving”, a spus Max Webster, regizor la Teatrul „Globe”, Londra.

Un stil inconfundabil, al unui regizor care ştie atât de bine să jongleze cu umorul de înaltă ţinută. Şi momente de măiestrie, create pe scenă de actorii Teatrului Globe, care au jucat în aer liber spectacolul „Mult zgomot pentru nimic”, după piesa omonimă a lui Shakespeare. A fost cea de-a şasea reprezentaţie a spectacolului în faţa unui public, dar prima într-o altă ţară.

Am mai jucat această piesă în două oraşe din Londra, apoi ne-am întors la Globe. Încă nu am jucat-o pe scena Teatrului Globe. Deci, aţi văzut-o înainte. Da, aţi văzut-o înainte de a o juca la Globe.”, a spus Simon Bubb, actor la Teatrul „Globe”, Londra

Am avut un public despre care nu ştiam cât de bine cunoaşte piesa. Nu putem şti acest lucru nici în Anglia, dar am avut emoţii, pentru că a fost o experienţă cu totul nouă pentru noi. ”, a precizat Emma Pallant, actriţă la Teatrul „Globe”, Londra.

Au cucerit de la bun început jocul şi emoţia actorilor, astfel că publicul a gustat din plin spectacolul, timp de vreo două ore de zâmbete. Şi hohote, adesea, prin sala improvizată în aer liber. Un spectacol viu, alert, neîncărcat de artificii. O comedie de succes a londonezilor de la Teatrul Globe, aflaţi în premieră la Craiova.

Este un eveniment cu totul remarcabil, mai ales datorită faptului că Globe Theatre este un gigant în Shakespeare. Iar prezenţa acestei trupe de teatru onorează nu numai Craiova, dar şi România.”, a spus lect. univ. dr. Mihai Coşoveanu, directorul Bibliotecii Universităţii din Craiova.

Mâine, şi Aula Buia a Facultăţii de Agronomie îşi deschide porţile pentru Festivalul Shakespeare. Programul continuă, de la ora 11.00, cu piesa „Yes, I will”, în regia lui Ionuţ Popescu şi a Gabrielei Bobeş, jucată de Compania Okaua din Bucureşti. De la ora 17.00, în Sala I. D. Sîrbu a Teatrului Naţional, publicul poate urmări spectacolul „Richard III”, în viziunea regizorului Fred Abrahamse, adus pe scenă de AM Production, în colaborare cu National Arts Festival şi Market Theatre, din Africa de Sud. Şi, tot mâine, de la ora 20.00, în Sala Amza Pellea, trupa Teatrului Naţional din Beijing joacă „Richard III”, într-o altă montare, semnată de regizorul Wang Xiaoying.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri