Licitaţia microbuzelor şcolare, contestată  

Data publicării:
160114 microbuze contestatie

Licitaţia organizată de Ministerul Dezvoltării pentru cumpărarea a 600 de microbuze şcolare noi este contestată de firmele care au pierdut. Reprezentanţii acestor companii reclamă că regulile au fost schimbate în timpul jocului. În plus, câştigătorul a plătit doar jumătate din garanţie, deşi nu ar fi avut acest drept.

Caietul de sarcini ar fi fost modificat în timpul desfăşurării licitaţiei, fiind eliminată o prevedere tehnică obligatorie, ca microbuzele să aibă punte dublă pe spate. Acest element de siguranţă era prevăzut în anii anteriori.

„A fost în caietul de sarcini şi în 2011 şi în 2012 şi acum a fost în caietul de sarcini. Cineva a cerut o clarificare să se scoată din caietul de sarcini, s-a şi scos”, a spus Zoltan Brassai, director general Ford România.

Surse din Ministerul Dezvoltării susţin că modificarea adusă caietului de sarcini s-a făcut pentru a permite accesul mai multor producători auto la această competiţie. Reprezentanţii instituţiei nu au răspuns încă oficial la solicitarea Digi24.

Totodată, importatorii mărcii Ford s-au plâns că au fost excluşi, pentru că ar fi întârziat depunerea dosarului.

O altă contestaţie vine de la un importator Opel, care reclamă o fraudă. Rădăcini Motors spune că firma care a câştigat a plătit doar jumătate din garanţie pentru că s-a înscris ca IMM la această licitaţie. Cu toate acestea, acţionarii companiei ar avea afaceri de sute de milioane de euro şi mii de angajaţi.

Pentru cele 600 de microbuze, statul va plăti 16 milioane de euro, adică 26.700 de euro pentru fiecare autovehicul. O sumă mare, spun oficialii Ford.

„Oferta care a câştigat este peste oferta cu care Ford a livrat maşini acum doi ani”, a precizat Zoltan Brassai, director general Ford România.

Reprezentanţii companiei care va livra cele 600 de microbuze către Ministerul Dezvoltării, Union Motors Car Sales, nu au dorit să comenteze modul în care a fost organizată şi cum a decurs această licitaţie. Omul de afaceri Daniel Ciolan, asociat cu firma câştigătoare a licitaţiei, a declarat pentru Gândul că firma este în procedura de semnare a contractului, deşi întreaga procedură a fost contestată.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri