Medici din Gorj, somaţi să înapoieze banii pe gărzi

Data publicării:
130114 MEDICI GJ

32 de medici din Gorj sunt somaţi să înapoieze Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate peste 800 de mii de lei. Sunt bani care provin de la Ministerul Sănătăţii pentru gărzile făcute în centrele de permanenţă. În urma unui control al Curţii de Conturi, s-a ajuns la concluzia că medicii au primit prea mulţi bani. Cadrele medicale spun că sumele le-au primit printr-un contract şi că nu au de gând să le înapoieze.  

Medicii au primit deja notificări acasă de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate cu sumele pe care le au de restituit. Mihail Moisescu este medic de familie în Motru, iar în perioada 2009-2011 a efectuat gărzi la un centru de permanenţă din oraş. În urma controlului, acesta are de restituit 50.000 de lei. Spune că are un venit lunar 3.000 de lei şi nu are cum să înapoieze banii.

În această situaţie se află alţi 31 de medici care acum aşteaptă să fie daţi în judecată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru că de bunăvoie nu vor restitui banii. Controlul a avut loc la Casa Naţională de Sănătate, iar responsabile de recuperarea banilor sunt casele judeţene.

„Trebuie să recuperam banii de la medici. De fapt, noi deja am început procedura. Am transmis notificări către medici, următorul pas, probabil, o să fie să mergem în instanţă”, a spus Daniel Şurlea, director adjunct CJAS Gorj.

Medicii trebuie să înapoieze diferenţa de la 5 lei, cât a stabilit Curtea de Conturi că ar fi trebuit să primească pe oră un medic, până la 15 lei. Decizia Curţii de Conturi a fost atacată în instanţă de Casa Naţională de Sănătate, însă a pierdut procesul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar hotărârea a rămas definitivă.

Centrele de permanentţă au fost deschise în urmă cu patru ani, pentru că pacienţii care nu au probleme grave de sănătate să evite aglomeraţia din spitale. Pentru că aceste unităţi să fie deschise non-stop, medicii de familie fac gărzi, care sunt plătite.

Situaţia medicilor din Gorj nu este singulară. În ţară, 600 de medici din 25 de judeţe trebuie să restituie banii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri