Sari la conținut

Mehedinţi. Centură de 800.000 de euro, în câmp

Localnicii unei comune mehedinţene merg la câmp pe un drum agricol cu asfalt ca-n palmă. Asta în timp ce în comună au un singur drum asfaltat. 800.000 de euro au fost cheltuiţi pentru ca tractoarele să aibă drum bun sub roţi. Banii reprezintă fonduri europene. 

Pentru oamenii din Pristol ar fi fost mai bine dacă aveau uliţele asfaltate, ca să nu se murdărească de noroi până la glezne. Dar li se pare util şi drumul asfaltat în câmp. Până la urmă, prioritatea trebuia să fie alta.

Autoritățile locale au obținut investiţia anul trecut, iar lucrările la cei 5 km de asfalt din câmp au costat peste 800.000 de euro. Bani cu care, recunosc edilii, s-ar fi putut face multe în comună, doar că nu au existat programe europene de accesare.

„Deocamdată nu au fost fonduri europene pentru asfaltarea uliţelor, străzilor. Dacă pe parcurs vor veni, noi, orice proiect european dorim să accesăm să fie benefic comunei”, a spus Adrian Constantinescu, viceprimar comuna Pristol.

Drumul din câmp deserveşte 600 de hectare de teren agricol. Un punct în plus la obținerea fondurilor l-a constituit şi un agent economic din zonă, care are o fermă de cereale şi 1.300 de hectare de pământ.

„A fost un mare avantaj că am existat noi aici, ca să se facă acest drum”, spune Victor Ungureanu, administrator fermă agricolă.

Şi pentru că au fost bani, nici lucrările nu au durat prea mult. Drumul a fost terminat în doar şase luni, mult mai devreme decât termenul de finalizare care era programat pentru luna iunie a acestui an.