Microbuzele şcolare dintr-o comună din Vâlcea, ţinute în garaj. Nu sunt bani pentru motorină

Data publicării:
MICROBUZE

Autobuzele dintr-o comună din Vâlcea au fost trase pe dreapta, pentru că nu mai au motorină. Elevii din localitate nu se mai duc de şapte zile la şcoală. Primarul este disperat, nu ştie de unde să facă rost de bani pentru combustibil. A încercat să cumpere motorină chiar şi pe datorie.

Florian Ioniţă are 9 ani şi este elev în clasa a III-a la şcoala din Fârtăţeşti. Pe 23 octombrie a fost ultima oară la şcoală. După ce zile în şir microbuzul şcolar nu şi-a mai făcut apariţia, astăzi şi-a luat inima în dinţi şi a plecat pe jos. Alţi 90 de elevi au rămas acasă din acelaşi motiv. Şi nici să vină pe jos nu au nicio şansă. Stau la distanţe foarte mari de şcoală. Părinţii sunt nemulţumiţi şi spun că nu înţeleg de ce nu se rezolvă problema.

“Durează de prea mult timp, aproape două săptămâni. Ei ar vrea să se ducă. Au fost o perioadă, le-a plăcut”, spune o femeie.

În fiecare clasă din cele două şcoli ale comunei sunt scaune goale, iar sălile de grădiniţă sunt pustii.

M-au sunat părinţi care doresc să vină copiii, dar nu au posibilitatea”, spune Liliana Dumitrescu, cadru didactic.

Conducerea şcolii nu îşi imagina că se va confrunta cu o astfel de problemă. Suma de bani alocată pentru combustibilul microbuzelor şcolare s-a epuizat rapid. Banii sunt alocaţi în funcţie de numărul de elevi, fără a se ţine cont însă de distanţele de la care sunt adunaţi elevii. Comuna Fârtăţeşti are 20 de sate, iar şcoala se află şi la 30 de km distanţă faţă de multe aşezări. Cele trei microbuze fac 12 curse zilnic şi parcurg 600 de kilometri.

“Îi mai transportăm şi noi, cadre didactice, cât putem”, a spus Viorel Călina, directorul şcolii din Fârtăţeşti.

“De la începutul anului am avut probleme, pentru că pe anul 2013 s-au alocat foarte puţini bani pentru cheltuielile celor două şcoli”, a spus Nicolae Voicescu, primarul comunei.

Jumătate din cei 100.000 de lei alocaţi anual pentru funcţionarea celor două şcoli se cheltuiesc pentru transportul elevilor. Autorităţile judeţene au cerut sprijin la minister, iar cele locale caută soluţii de reducere a cheltuielilor pentru cele trei microbuze.

“Din costul acesta per elev trebuie plătit şi şoferul microbuzului, plus toate cheltuielile care sunt necesare şi varianta aceasta să se aloce autobuze cu un număr mai mare de locuri cred că ar fi una bună”, a spus Izabela Ioniţă, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea.

Cele două şcoli din Fârtăţeşti nu au primit bani nici pentru încălzirea pe timp de iarnă, iar edilii şi o parte din părinţi au mers să strângă lemne din pădurea primăriei, pentru ca elevii să nu stea în frig.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri