Municipiul Tg. Jiu, în pericol, în cazul unei viituri

Data publicării:
300414 JIU

Jumătate din municipiul Tg. Jiu ar putea fi măturat de ape în cazul unei viituri. Avertizarea există de şapte ani, însă autorităţile nu au luat nicio măsură. Cea mai mare problemă este în zona barajului Hidroelectrica, însă nu sunt bani pentru decolmatare.  

Barajul se află la intrarea în oraş şi nu a fost decolmatat niciodată. Apa vine prin cădere din munte, astfel că viteza fiind foarte mare, oraşul ar putea fi spulberat în doar câteva minute.

Reprezentanţii de la Apele Române spun că au fost supraînălţate digurile pentru a evita deversarea apei. Acest lucru este însă temporar.

„După 7 ani, în 2014 ne-am pus întrebarea că nu s-a întâmplat nimic. Şi atunci mergem mai departe cu ideea următoare, cine sunt responsabilii? Pentru că Hidroelectrica fiind în insolvenţă, atunci cu cine povestim?”, a precizat Ion Popescu, director Apele Române Gorj

Autorităţile judeţene sunt depăşite de situaţie. Ba mai mult, prefectul judeţului spune că abia acum a aflat de acest lucru.

Eu acum am aflat de această problemă, că este colmatat râul Jiu, acum mi s-a adus la cunoştinţă şi voi face toate demersurile necesare”, a spus Alin Vacaru, prefect de Gorj.

Fără nicio putere sunt şi cei de la Hidroelectrica. Societatea este în insolvenţă şi nu mai are bani pentru astfel de intervenţii.

„Asta este în funcţie de fondurile alocate pentru acest obiectiv...şi dacă se face lucrul acesta”, a declarat Daniel Tilea, director Hidroelectrica Gorj.

Hidroelectrica foloseşte un sfert din apa care vine pe Jiu. Dacă nu s-ar întâmpla asta, râul s-ar putea revărsa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri