Muzeul "Nicolae Bălcescu", revendicat. Clădirea este revendicată de un descendent al lui N. Bălcescu

Data publicării:
310315 muzeu

Singurul muzeu din România dedicat memoriei lui Nicolae Bălcescu ar putea dispărea din circuitul turistic. Este vorba despre un superb conac construit în stil brâncovenesc, în anul 1824, în care și-a petrecut mulți ani din viață marele revoluționar de la 1848. Clădirea și terenurile înconjurătoare sunt revendicate acum de un descendent al familiei care contestă actul de donație a proprietății către statul român, făcut în 1948 de un strănepot al lui Nicolae Bălcescu

Venit de câteva luni la conducerea muzeului Nicolae Bălcescu, actualul director nu credea că se va confrunta cu o astfel de problemă. Dorea să întocmească noi planuri pentru reabilitarea conacului însă acum trebuie să se ocupe de problemele apărute în justiție. Un pretins moștenitor al familiei Bălcescu contestă actul de donație a proprietății făcut către statul român în 1948 de Radu Mândrea și solicită să-i revină aceste bunuri ale familiei.

Printre exponate se află și arborele genealogic al familiei Bălceștilor. Muzeografii spun că tot ce s-a întamplat în privința acestei proprietăți a fost legal și nu poate fi contestat.

Muzeul este deschis din 1968 și primește în fiecare an mii de vizitatori. Sunt expuse 15 mii de piese, tablouri, fotografii, mobilier, documente vechi și manuscrise care au aparținut lui Nicolae Bălcescu.

Importanța acestui obiectiv cultural este dată și de faptul că localitatea vâlceană a primit tot în 1968 denumirea de Nicolae Bălcescu după ce muzeul și comuna au fost vizitate de Nicolae Ceaușescu, admirator al marelui revoluționar de la 1848. Primarul se teme acum să nu dispară totul.

Persoana care revendică acum proprietatea și avocatul acesteia nu au dorit să ofere niciun punct de vederea despre demersul făcut în instanță.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri