Norme UE pentru vânzarea laptelui. Micii producători din Dolj cred că vor renunţa la afacere

Data publicării:
0030114 LAPTE

România s-a aliniat de la 1 ianuarie normelor europene în privinţa modalitaţii de mulgere a laptelui. Pentru a putea fi vândut, laptele trebuie colectat cu mulgătoarele electrice, iar apoi răcit în bazine speciale. Fermierii care mulg laptele în mod tradiţional, de mână, susţin însă că aceste instalaţii sunt prea scumpe.

Micii producători care vând zilnic lapte în pieţe nu cred că vor mai putea continua afacerea în noile condiţii impuse de normele Uniunii Europene. Ei spun că şi aşa plătesc taxe mari pentru mesele de vânzare, iar din profitul obţinut nu pot să-şi achiziţioneze mulgătoare electrice şi tancuri de răcire. Normele prevăd şi alte cheltuieli de 200 de lei lunar pentru buletinele de analiză.

Cei care au investit deja bani mulţi în dezvoltarea unei afaceri din vânzarea laptelui de vacă spun că vor încerca să se conformeze noilor norme. Aurelian Groza are 20 de vaci şi are mulgătoare electrică, însă nu ştie de unde va face rost de bani pentru un tanc de răcire, care costă peste 700 de euro. Până atunci a ales să vândă laptele direct către clienţii din comună, fără a mai ieşi pe piaţă.

“Foarte bine, igienic şi este în standarde, dar sunt crescători care nu îşi permit să îşi cumpere un aparat de muls sau să îşi ia un tanc de răcire”, a spus Aurelian Groza, producător lapte.

Preşedintele Federaţiei Agrostar, filiala Dolj, spune că primeşte zilnic semnale că micii producători de lapte vor renunţa la afacerea din care asigură poate traiul familiei.

“O să dispară, deci cei care erau cu trei vaci pentru semisubsistenţă o să dispară”, a spus Costel Coșoveanu, președintele Agrostar Dolj.

Producătorii cred că reacția va fi în lanț, iar următorii care vor fi afectați vor fi procesatorii de lapte, care nu vor mai avea de unde să achiziţioneze suficientă materie primă şi se vor orienta spre importuri. Preţul la vânzare va creşte şi va fi afectat astfel şi cumpărătorul final.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri