Sari la conținut

Nucii altoiţi la Vâlcea sunt căutaţi în străinătate  

Nucii altoiţi la Râmnicu Vâlcea sunt căutaţi în toată lumea. Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă din Vâlcea deţine una dintre puţinele instalaţii din lume care ajută specialiştii să altoiască cele mai bune soiuri de nuci. Comenzile curg pe bandă rulantă. Specialiştii spun că nu pot face faţă cererii, iar profiturile sunt îmbucurătoare.

Cu o îndemânare de invidiat, un lucrător retează un portaltoi cu o foarfecă apoi, ca un chirurg autentic, îl crestează oblic la milimetru. Urmează alegerea unui altoi, care trebuie să fie identic, ca grosime, cu portaltoiul. Se leagă cu o folie specială şi se pune parafină. Secretul reuşitei constă însă în instalaţia unicat în România, care ajută la realizarea nucului altoit. Procesul necesită timp, dar şi condiţii speciale, 26 de grade Celsius. Instalaţia dezvoltată de specialiştii staţiunii încă de acum 15 ani a fost îmbunătăţită ca să dea randamentul aşteptat.

„Am realizat-o după o idee a unui american, care a utilizat-o în primul rând, atunci, la vremea respectivă, la alun. Noi am îmbunătăţit-o şi am adaptat-o condiţiilor de la noi”, spune Gheorghe Achim, profesor cercetător SCPP Vâlcea.

Anual, mii de nuci altoiţi la Vâlcea ajung în plantaţiile din ţară şi din străinătate. În acest an, au comenzi de 20.000 de nuci. Preţul unui material săditor este de 100 de lei.

„Am avut o cerere din partea spaniolilor, am avut turci, din Grecia şi din Franţa chiar, deci ne-au solicitat material biologic din creaţiile noastre, pentru că au fost încântaţi de ceea ce au văzut la noi”, a precizat Silvia Preda, directorul SCPP Vâlcea.

Staţiunea adăposteşte peste 110 forme de nuc, 2.500 de hibrizi şi livrează 7 soiuri proprii omolgate. O nucă de calitate trebuie să aibă între 10 şi 16 grame, iar jumătate din greutatea ei îl reprezintă miezul.

Staţiunea de cercetare din Vâlcea este sub tutela Universităţii din Craiova şi deţine colecţia naţională de soiuri de alun. Tot aici se dezvoltă şi cei mai buni castani comestibili din ţară.