Sari la conținut

Nunţi, botezuri şi înmormântări fără bani. Prevederea apare într-un proiect legislativ privind schimbarea practicilor bisericeşti

Nunţi, botezuri şi înmormântări gratis pentru creştinii ortodocşi. Enoriaşii ar putea fi scutiţi de plata serviciilor bisericeşti dacă demonstrează cu chitanţă că sunt la zi cu plata taxei anuale pentru întreţinerea bisericii de care aparţin. Sunt prevederile unui proiect legislativ care are ca scop schimbarea practicilor bisericeşti. Reprezentanţii Patriarhiei nu văd o problemă în noua lege, pentru că, spun ei, oricum sumele plătite pentru serviciile bisericeşti sunt considerate donaţii.

Preotul din Giurgiţa, judeţul Dolj, şi-a dat demisia acum câteva săptămâni din parohia unde îşi desfăşura activitatea după ce a refuzat să înmormânteze un bărbat până când nu a fost plătit. Cazul său, făcut public de Digi24 Craiova, a stârnit mii de comentarii.

Toate evenimentele triste sau fericite care au nevoie de seriviciu religios, costă. Iar preţurile diferă - de la oraş la ţară, de la periferie la centru şi de la oraş la oraş. În Craiova, la bisericile din centrul oraşului, nunta costă salariul minim NET pe economie.

Aşa că iniţiativa legislativă de eliminare a plăţii serviciilor religioase a fost primită cu bucurie dar şi scepticism.

Unul dintre parlamentarii care au propus noul act normativ îşi justifică iniţiativa.

De partea cealaltă, reprezentanţii Patriarhiei Române susţin că legea nu îi va afecta în niciun fel pentru că nu e vorba de taxe, ci de ... donaţii.

Proiectul de lege va fi depus zilele următoare în Parlament şi va intra şi în dezbatere publică.