Oamenii din Rast nu vor să-şi părăsească locuinţele bătrâneşti. Din cei 3.500 de locuitori, doar 1.300 s-au mutat în satul nou

Data publicării:
200514 rast

Nici acum, când se anunţă inundaţii, locuitorii din Rast nu vor să-şi părăsească locuinţele. Deşi au trăit iadul inundaţiilor din 2006, mai puţin de jumătate din oamenii din Rast, judeţul Dolj, s-au mutat în locuinţele constuite de stat.

Lui Florea Coman, Dunarea i-a distrus două camere din cele patru ale casei. A primit de la stat, în 2007, o locuinţă nouă tot cu patru camere, în satul nou. A locuit acolo doar câteva zile. A decis apoi să-şi repare casa şi să se întoarcă în locurile în care a copilărit.

Estimările specialiştilor spun că în următoarele zile, debitul Dunării, la intrarea în ţară, ar putea ajunge la 13.500 de metri cubi pe secundă, aproape dublu faţă de valorile normale. Veste i-a îngrijorat pe localnicii din Rast, care şi-au amintit de furia apelor de acum 8 ani. Nu suficient de mult însă ca să se mute în satul nou.

Primarul spune că e greu să-i convingă pe oameni să se mute din gospodăriile în care au trăit mai multe generaţii şi de care îi leagă totul. Tinerilor le-a fost însă mai uşor.

În primăvara lui 2006, iadul a coborât pe pământ, la Rast, într-o noapte. Comuna a fost înghiţită de Dunărea ce nu şi-a mai încăput în albie. Mii de oameni şi-au părăsit casele cu ce au apucat să mai salveze şi s-au refugiat pe dealul de la intrarea în localitate sau pe la rude. Pe deal s-a construit şi satul nou.

Construcţia noului Rast a costat 15 milioane de euro. Case au construit însă şi câteva organizaţii nonguvernamentale şi George Becali. Din cei 3.500 de locuitori ai Rastului, doar 1.300 s-au mutat în noua vatră a satului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri