Obiceiul sfinţirii caselor de Bobotează în Oltenia

Data publicării:
030114 CASE SFINTITE

Încă din primele zile ale anului, preoţii merg la casele credincioşilor şi vestesc minunea Botezului Mântuitorului Iisus Hristos. Ei bincuvintează şi sfinţesc locuinţele prin stropirea cu apa sfinţită.  

Obiceiul sfinţirii caselor în Ajunul Bobotezei se practică în Oltenia de ani buni. E un prilej important pentru ca fiecare preot să-şi viziteze credincioşii din parohie. Le dau acestora sfaturi la început de an şi stropesc fiecare casă cu apă sfinţită. Totul pentru ca noul an să fie mai bun, mai liniştit, iar oamenii să nu se îndepărteze de credinţă şi biserică.

Fiecare credincios trebuie să aibă grijă ca locuinţa lui să fie curată atunci când preotul va stropi cu agheasmă în fiecare cameră. În plus, se spune că la vizita pastorală de Bobotează este bine ca pe masă să fie pusă o lumânare aprinsă şi un vas curat, în care se va pune apă sfinţită.

Obiceiul Bobotezei este păstrat cu sfinţenie de români. Aşa se face că în preajma sărbătorii de Sfântul Ioan Botezătorul, casele, animalele şi chiar maşinile sunt sfinţite de către preoţi, pentru ca anul să le aducă belşug şi sănătate. Tradiţia spune că la Bobotează nu se spală rufe, iar apa luată de la biserică are puteri miraculoase.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri