Păzitul fântânilor, obicei de Bobotează, la olteni

Data publicării:
070115 pazit fantani

Oltenii şi-au păzit cu sfinţenie fântânile în noaptea de Bobotează. Ei au împiedicat astfel, duhurile rele să strice apa, iar asta presupune un adevărat ritual dar şi un bun prilej de a petrece. Apa trebuia să fie curată pentru că în dimineaţa de Sfântul Ion tinerii au mers prin sat cu Iordănitul şi au stropit cu apă toate fetele.

Locuitorii din Caraula, judeţul Dolj, au aprins focurile pe înserat. S-au pregătit astfel, pentru o noapte lungă şi friguroasă. Totul pentru a păzi fântânile de spiritele rele, obicei păstrat din moşi-strămoşi.

Pentru a mai încălzi atmosfera oamenii au petrecut cu muzică, băutură şi mâncare din belşug. Dar în acelaşi timp au avut şi mare grijă ca nu cumva să le murdărească cineva, apa din fântâni.

În vechime, la păzitul fântânilor participau doar tinerii de până în 20 de ani. Acum însă, vin şi bătrâni şi femei. Spre dimineaţă, tinerii pleacă la Iordănit.

"Cei care erau prinşi că Adormeau la acest păzit al fântânilor erau boiţi cu cenuşă,cu căneală ,cu catran", a spus Amelia Etegan, directorul Centrului Creaţiei Populare Dolj.

La păzitul fântânilor participă şi cei care pe 7 ianuarie îşi aniversează ziua onomastică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri