Peste 100 de covoare olteneşti, propuse pentru Patrimoniul Cultural Mondial  

Data publicării:
290914 covoare

Covoarele olteneşti ar putea ajunge la UNESCO. Ministerul Culturii a selectat peste 100 de covoare din Oltenia, pentru a face parte din Patrimoniul Cultural Mondial. Ţesăturile sunt foarte vechi, unele datând chiar de la jumătatea secolului al XIX-lea. Dosarul cu fotografii a fost deja depus la minister, iar până la sfârşitul anului se aşteaptă un răspuns.

Aproape pe fiecare covor oltenesc se regăseşte câte un motiv, iar păsările şi uneltele din gospodărie sunt nelipsite. Până la 1880, singurul material din care erau fabricate era lâna.

Etnografii mizează pe autenticitatea tehnicilor tradiţionale folosite la ţesutul covoarelor.

Toate sunt lucrate manual, în războaie de ţesut verticale şi se foloseau pigmenţi vegetali, de aceea această cromatică deosebită, neştirbită în decursul celor 150 de existenţă a acestor covoare”, a spus Bogdan Lupu, referent Muzeul Olteniei

Muzeul are o colecţie de peste 200 de covoare, iar jumătate au fost alese să reprezinte Oltenia la nivel mondial.

“Pot să intre în patrimoniul Unesco şi s-au făcut peste 300 de fotografii, care vor fi curpinse într-un dosar şi acest dosar va fi trimis către UNESCO, pentru a fi inclus în patrimoniu”, a precizat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliul Judeţean Dolj.

Pentru craioveni, această realizare ar înseamna, pe lângă recunoaşterea la nivel mondial, şi o păstrare a tradiţiilor.

Dosarul de candidatură va fi înaintat Secretariatului Convenţiei UNESCO până la sfârşitul acestui an, iar decizia finală va fi luată la începutul lui 2015.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri