Sari la conținut

Podul Calafat-Vidin ar putea fi traversat fără taxă în weekend de locuitorii din cele două oraşe

Bulgarii strâng semnături pentru eliminarea taxei de trecere a podului Calafat-Vidin pentru locuitorii din cele două localităţi. Municipalitatea a făcut o petiție în acest sens şi în mai puţin de câteva zile s-au strâns peste 1.000 de semnături. Petiția prevede liberă trecere pentru mașini la sfârșit de săptămână şi sărbători naționale. Primăria din Calafat ia serios în calcul varianta de a se alătura inițiativei bulgarilor. 

Autoturismele care trec podul Calafat - Vidin ar putea să fie scutite de taxa de 6 euro. Propunerea vine din partea bulgară.

Dacă va fi aprobată, măsura se va aplica doar în weekend şi doar pentru cetățenii din Calafat şi Vidin. Lucru îmbucurător de ambele părți.

Reprezentanții românilor din Bulgaria așteaptă cu nerăbdare aprobarea de la guvern. Dacă s-ar realiza, schimburile economice dintre cele două ţări ar putea să crească.

„Nu numai pentru cetăţenii ambelor ţări, dar şi pentru intreprinzătorii mici şi mijlocii ar fi un pas important, mai ales pentru cei care vor să intensifice aceste legături între cele două zone”, a spus Plamka Liubomirova, președinte Asociația Vlahilor din Bulgaria.

Șansele de eliminare a taxei de pod sunt mari, întrucât există un precedent de anul trecut, când pentru două săptămâni de la inaugurarea podului, trecerea a fost gratuită. Şi autorităţile din Calafat vor face toate demersurile pentru a se alipi inițiativei fraţilor de peste Dunăre.

„Podul încă nu este dat la folosinţă şi la capacitate maximă, mai este şi calea ferată, iar în această perioadă, el trebuie să se amortizeze ca şi costuri şi cheltuieli”, a precizat Dorel Mituleţu, viceprimar Calafat.

Petitia este deschisă până la sfârșitul lunii şi poate fi semnată doar de bulgari. După strângerea semnăturilor, va fi trimisă Guvernului din Bulgaria pentru a fi aprobată. De la inaugurare şi până la sfârșitul anului trecut, peste 250.000 de mașini au traversat podul Calafat - Vidin.