Primăria Craiova caută soluţii pentru reducerea poluării fonice

Data publicării:
160813 poluare fonica

Primăria Craiova caută soluţii pentru a reduce nivelul de poluare fonică. Municipalitatea vrea să facă un plan, pentru a diminua zgomotul ambiental, iar poliţiştii fac razii, pentru a măsura nivelul de zgomot emis de maşini.

Traficul din centrul Craiovei este, pe zi ce trece, din ce în ce mai intens. Numărul de maşini care trec pe marile bulevarde este motivul pentru care disconfortul fonic atinge praguri critice.

Într-un top al oraşelor poluate fonic, întocmit de Agenţia Europeană de Mediu, Craiova este pe locul cinci în ţară, primele locuri fiind ocupate de Timişoara şi Bucureşti. Autorităţile au întocmit hărţi de zgomot în anul 2007, însă acestea trebuie înlocuite pentru că, din 5 în 5 ani, măsurătorile trebuie repetate.

De curând, Primăria Craiova a scos la licitaţie un serviciu privind reevaluarea planului de acţiune privind zgomotul ambiental din oraş. În acelaşi timp, poliţiştii fac eforturi pentru a scădea disconfortul fonic din trafic.

„Poliţia Rutieră, împreună cu reprezentanţii Registrului Auto Român acţionează periodic pe linia verificarii stării tehnice a autovehiculelor, un acces punându-se pe verificarea zgomotului produs de autovehicule atât în mers, cât şi în staţionare, să vadă dacă pragul fonic este depăşit sau nu”, spune Alin Apostol, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.

Specialiştii susţin că poluarea fonică afectează sistemul cardiovascular şi sănătatea mentală. Normele europene prevăd ca nivelul de zgomot optim să nu depăşească 55 de decibeli. În marile oraşe din România, în zonele centrale, se depăşeşte lejer acest prag critic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri