Sari la conținut

Primăria Ocnele Mari, executată silit

Primăria Ocnele Mari din judeţul Vâlcea rămâne fără terenuri, utilaje de deszăpezire, dar şi fără autoturismul primarului. De asemenea, edilul mai susţine că a fost informat şi că microbuzul şcolar urmează să fie pus sub sechestru. Totul după ce Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice a decis să execute silit instituţia din cauza unor datorii pe care nu le poate acoperi. Bunurile vor fi scoase la licitaţie luna aceasta şi reprezintă corecţii financiare într-un proiect de reabilitare şi amenajare a unei şcoli, în valoare 2 milioane de euro.

De când a primit notificarea de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vâlcea, primarul nu mai are linişte. A cerut ajutorul reprezentanţilor Consiliului Judeţean Vâlcea pentru a face rost de bani să achite datoria. Este vorba despre o corecţie financiară de peste 400.000 lei, pentru un proiect european. Primarul n-ar fi respectat prevederile legale în cazul proiectelor de acest fel şi nu ar fi solicitat un control de la Ministerul Finanţelor Publice.

"Noi când am lucrat, era o ordonanţă, Ordonanţa 34, după care ar trebui să ne judece astăzi, dar dumnealor, la minister, ne judecă după Ordonanţa 66, în baza căreia s-au stabilit criteriile. Deci, practic, ne judecă după alt act normativ", a spus Petre Iordache, primar Ocnele Mari.

Aşa că Finaţele Publice au trecut la executări. Bunurile primăriei, două terenuri, un tractor cu remorcă, grapa şi lama de zăpadă, un autorism folosit de primar, dar şi microbuzul şcolar vor fi scoase la licitaţie în data de 23 decembrie. Primele victime colaterale sunt copiii de la şcoală care fac naveta.

„Nu o să-l mai ducem la şcoală. E departe. E frig", spune o femeie.

„Nu ştiu ce o să face, o să găsim o soluţie, trebuie să găsim. Nu o să ajungem la căruţă, ca în alte localităţi, să-i cărăm", a spus un localnic.

Pe lista bunurilor scoase la licitaţie se află şi utilajele de deszăpezire, ceea ce înseamnă că autorităţile locale nu vor avea cu ce să cureţe zăpada de pe străzile localităţii.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Bogdan Pistol, a sfătuit autorităţile locale să facă un credit la o unitate bancară pentru a scăpa cât mai repede de datorie.

„O parte din sumă o vom aloca la prima şedinţă, care se va derula probabil în 7-8 zile. A două soluţie pe care am identificat-o discutând cu domnul primar, cu domnul viceprimar, este găsirea de urgenţă a unei soluţii de a apela la o bancă", spune Bogdan Pistol, vicepreşedinte CJ Vâlcea.

Primăria din Ocnele Mari a acţionat în judecată Ministerul Dezvoltării, cel care a imputat această corecţie şi speră să câştige acest proces şi banii să le fie returnaţi.