Producţie mare, preţ mic la grâu în Oltenia

Data publicării:
170713 PRODUCTIE GRAU

Producţie record de grâu, în acest an, în judeţele Mehedinţi şi Dolj. Foarte mulţi fermieri au raportat chiar şi 6.000 de kilograme pe hectar. Recolta bogată a făcut însă ca preţul cerealelor să scadă dramatic în ultimele zile. Kilogramul de grâu se vinde chiar şi cu 50 de bani.  

Fermierii din Mehedinţi şi Dolj spun că nu au mai înregistrat recolte aşa de bune la grâu în ultimii trei ani. Deşi nu a fost terminat treieratul, ei anticipează o producţie dublă faţă de anul trecut. În comunele din sudul judeţului Mehedinţi, zeci de remorci fac drumuri, de dimineaţa până seara, între terenurile agricole şi locurile de depozitare.

Şi în Dolj s-a recoltat deja aproape 70% din suprafaţa cu grâu, iar producţia este foarte bună.

„Producătorii care au respectat tehnologia de cultură au producţii între 5.500 şi 6.000 la hectar. Cei care nu au respectat tehnologia, bineînţeles că au producţii mai mici, asta însemnând 1.800, 2.000, 2.200 de kilograme de grâu la hectar”, a declarat Delia Filimon, directorul Direcţiei Agricole Dolj

Producătorii agricoli sunt însă îngrijoraţi din cauza preţului la grâu, care scade de la o zi la alta. Ceea ce părea a fi un an profitabil, se poate transforma rapid în dezastru financiar.

„Preţurile au scăzut dramatic. Dacă în urmă cu o lună de zile primeam aproximativ 1 leu pe kilogramul de grâu, la momentul la care vorbim, preţul a scăzut atât de mult, încât unii angrosişti oferă 0,55 - 0,58 lei pe kilogram. Este inadmisibil aşa ceva. Fermierii, dacă preţul nu va creşte în următoarea perioadă, mulţi dintre ei vor intra în faliment”, a precizat Constantin Iancu, preşedinte APA Dolj.

Ion Smarandache a fost inginer agricol şi înainte de 1989 şi spune că existau producţii la fel de bune la grâu şi în anii comunismului. Media era între 3.000 şi 4.000 de kg la hectar, însă IAS-urile şi cooperativele erau obligate să raporteze cu totul altceva.

“Raportam producţii şi de 12 tone la hectar, ceea ce nu se realiza niciodată, deci, înainte erau producţii foarte mici la grâu. În realitate, se făcea şi patru tone jumătate şi cinci şi jumătate, se făceau, dar, în general, producţiile erau mici”, a povestit Ion Smarandache, inginer agricol.

Marii producători agricoli anticipează aceeaşi situaţie şi în cazul recoltelor la floarea soarelui. Aceasta are un preţ anunţat de 1,1-1,2 lei pe kilogram, considerat a fi mult prea mic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri