Sari la conținut

Producţie slabă la tomate. Ploile au afectat grav recolta în Dolj  

Ploile abundente din ultima vreme le-au dat planurile peste cap legumicultorilor din Teasc. Chiar acum când este timpul să iasă cu legumele pe piaţă, marfa a început să se strice. Aşa se face că în comuna cu cea mai mare cultură de roşii din judeţ, mai mult de jumătate din producţie este compromisă.

Gheorghiţa Radu îşi plânge de milă când vede roşiile, pe care le îngrijeşte din iarnă, arse şi pline de mană. Are 59 de ani şi face agricultură de când se ştie. Copiii ei au plecat la muncă în străinătate, să poată strânge bani pentru cele trei solarii pe care le-au construit şi să nu fie nevoie să se împrumute la bănci.

Cele 4.000 de fire de roşii pe care le-a plantat în iarnă şi care au costat-o până acum 10.000 de lei, ar fi trebuit să rodească toată vara. Acum le va smulge însă şi va planta în loc fasole verde.

Le tăiam şi punem altceva, le jumulim şi trebuie să punem altceva în pământ, că nu avem ce să facem, nu putem să le mai ţinem pe astea, nu avem ce să mai facem cu ele”, spune femeia.

În localitatea Teasc, peste 90% dintre familii au solarii cu legume. Acum, aproape toţi agricultorii îşi aruncă producţia la gunoi.

Producţia ar fi fost bună dacă nu ar fi fost acum problema cu ploile care au distrus totul”, spune o localnică.

Mulţi dintre localnici au făcut credite pentru a investi în solarii, iar acum trebuie să dea banii înapoi. Pentru asigurarea recoltelor nu le rămân mai niciodată bani şi oricum companiile de asigurări nu sunt atât de interesate de afacerile mici.

Nici cu societăţile de asigurări nu putem să încheiem contractele, pentru că suprafeţele sunt mici, variază de la 50 de ari la un hectar, două de familie şi societăţile nu se înghesuie să facă cu noi, producătorii mici, aceste asigurări”, a precizat Cristi Banu, primar comuna Teasc.

În aceste condiţii, pentru micii agricultori doljeni agricultura este în continuare o loterie pentru care nu au nici o plasă de protecţie.