Protest al activiştilor de mediu

Data publicării:
040416 protest al activistilor

Peste 130 de case urmează să fie strămutate din satul Runcurel, jud. Gorj

Protest al activiştilor de mediu faţă de exproprierile dintr-un sat gorjean. Voluntari din cinci țări au întins un banner uriaș de 1000 de metri pătrați chiar in buza carierei miniere Jilţ Nord, pentru a opri excavările. Peste 130 de case urmează să fie strămutate din satul Runcurel, iar oamenii se plâng că prețul de 1 euro pe metru pătrat este prea mic pentru munca lor de o viață.

Peste 130 de familii ar urma să fie strămutate din calea excavatoarelor. Oamenii spun că fără o negociere justă nu pleacă din satul unde au trăit o viață.

Ion Anghelescu are 50 de ari de pământ chiar la marginea carierei. Spune că în condițiile oferite de stat, nu se mută în ruptul capului.

Voluntari ai Greenpeace din 5 țări îi cer premierului Dacian Cioloș revocarea hotărârii de guvern care permite exproprieri la Runcurel în judeţul Gorj. Cu bannere uriașe și mesaje pentru Executiv au vrut să atragă atenția asupra lipsei de negociere între săteni și Complexul Energetic Oltenia, cel care administrează cariera de la Runcurel.

Protestul nu a fost lipsit de incidente. Cei responsabili cu securitatea minei au încercat să oprească manifestarea. La fata locului a ajuns și un reprezentant CEO, dar fără să negocieri concrete cu oamenii. 

Guvernul a adoptat în decembrie 2015 o hotărâre potrivit căreia extinderea carierei de lignit Jilț Nord pe teritoriul comunei Mătăsari, pentru alimentarea Termocentralei Turceni, este de utilitate publică. Astfel, 134 de gospodării din Runcurel au primit prin poștă notificări ale Complexului Energetic Oltenia care arată compensarea terenurilor la preț unic de un euro pe metrul pătrat, indiferent de natura terenului. Greenpeace România a inițiat și o petiție online in acest sens, ce a strâns deja peste 4500 de semnături.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri