Răpusă de condiţiile grele de muncă. O femeie din Craiova a plecat în Spania, dar a murit după 10 zile

Data publicării:
270314 MUNCA

O femeie din Craiova a plecat în Spania, la cules de căpşuni pentru o viaţa mai bună, dar a murit la 10 zile după ce a ajuns acolo. Femeia s-a plâns de condiţiile de muncă şi voia să vină acasă, dar n-a mai apucat. A făcut infarct şi a căzut din patul supraetajat în care dormea. Vestea morţii a venit ca un şoc pentru familia femeii, care nu are bani să îi repatrieze trupul neînsufleţit.

Ioana Badi s-a prăbuşit fără suflare din patul de sus. Medicii care au ajuns imediat în campus nu au mai putut să o mai ajute. Femeia murise în somn şi într-un ultim spasm a căzut la pământ.

„Nici eu nu mă aşteptam, am crezut că doar a căzut jos din pat, s-a lovit la cap şi pur şi simplu a leşinat”, a spus Larisa Bozgan, nepoata femeii.

Ioana Badi a ajuns în Spania pe 13 martie şi a început munca la cules de căpşuni. Povestea zilnic familiei despre condiţiile grele de muncă, dar a îndurat. Spera să mai stea câteva zile în Spania, pentru a strânge bani pentru aniversarea zilei de naştere a fiului.

„S-a întâmplat o nenorocire mare. Am zis că ce nenorocire mare poate să fie? "Soţia dumneavoastră a decedat". Pentru mine a fost un şoc”, a spus Marian Badi, soţul femeii.

Femeia nu a avut asigurare, aşa că pentru repatrierea trupului neînsufleţit, familia are nevoie de 4.500 de euro.

„Noi nu avem niciun ban, avem deschis un cont, este pe numele meu şi am fost şi am verifcat şi este 0 lei. Am făcut apel şi la şcoală, la clasa copiilor, am făcut apel şi pe la magazine”, a precizat Mariana Bozgan, cumnata femeii.

Împreună cu Ioana Badi au plecat zeci de de femei. Câteva dintre ele s-au întors acasă după câteva zile. Nu au mai rezistat ritmului şi tratamentului la care au fost supuse acolo.

„Trebuia să muncim 6 ore în fiecare zi, dar muncă. Trebuia să stai aplecat 6 ore să culegi la căpşuni, foarte greu”, a povestit o femeie.

Reprezentanţii firmei recunosc că nu e uşor să culegi căpşuni în Spania. Munca e solicitantă şi nu puţine sunt cele care renunţă. Şi nici decesul femeii nu este singular.

„Munca aici e cules de căpşuni, poziţia e aplecată, munca e grea, nu e grea în sensul muncii şi e grea din cauza poziţiei, pentru că doare spatele, e normal să doară spatele. De asta, noi tot timpul când selecţionăm femei în ţară le întrebăm dacă au probleme cu spatele”, a spus Cristina Stamate, reprezentant firmă recrutare Spania.

Femeile au ajuns acolo prin intermediul unei asociaţii de agricultori din Spania, Coag. De recrutare n-au ştiut nimic nici Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj şi nici Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă din Dolj.

„Am verificat în baza ITM-ului, cel puţin la ITM Dolj nu apare, deci nu este o firmă autorizată pentru a desfăşura activitate de recrutare şi plasarea forţei de muncă în străinătate”, a spus Cătălin Mohora, director ITM Dolj.

„Această firmă nu are legătură reţeaua EURES şi nici persoana respectivă nu a obţinut contractul de muncă prin intermediul selecţiilor organizate de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă”, a precizat Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt AJOFM Dolj.

Autorităţile atrag atenţia celor care pleacă la muncă în străinătate să verifice dacă firmele de recrutare sunt în baza inspectoratelor teritoriale de muncă. Şi de asemenea să-şi încheie asigurări de sănătate pe toată durata contractului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri