Reforma în sănătate, dezbătută la Craiova

Data publicării:
030913 reforma sanatate din 21

Reforma în sănătate a fost dezbătută la Craiova. Reprezentanţi ai spitatelor, medicilor de familie şi sindicate din Oltenia şi-au spus nemulţumirile în faţa ministrului Eugen Nicolăescu. Oamenii aşteptau soluţii din partea demnitarului, dar tot ce au primit au fost promisiuni că problemele din sistemul medical se vor rezolva curând.  

Medici de familie, directori de unităţi spitaliceşti, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor din subordinea Ministrului Sănătăţii au asistat la propunerile lui Eugen Nicolăescu.

Noutăţile reformei ar fi schimbările din domeniul salarizării, acestea urmând să se realizeze în funcţie de performanţă. De asemenea, din punct de vedere administrativ, spitalele ar putea deveni entităţi economice, care se vor gospodări individual.

Nu toţi au fost încântaţi de propunerile ministrului Sănătăţii. Primii care şi-au arătat nemulţumirea au fost medicii stomatologi. Ei spun că bugetul alocat este prea mic. Reproşuri au venit şi din partea sindicatelor.

Şi simpli pacienţi au luat cuvântul, pentru a prezenta problemele din sistemul sănătăţii. Unii chiar au menţionat că sunt îndemnaţi de medici să cumpere anumite medicamente scumpe, în defavoarea celor ieftine.

“În acordul cu Fondul Monetar Internaţional avem o prevedere pe programul Ministerului Sănătăţii, prin care medicul va fi obligat să informeze pacientul ce medicamente i se potrivesc de la generic până la original şi pacientul să decidă, să opteze”, a spus Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.

Aceasta este a treia dezbatere publică organizată în ţară privind reforma în sănătate. Întâlnirile vor continua săptămânile viitoare şi în alte oraşe din ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri