Regizor craiovean, la porţile succesului, la New York

Data publicării:
021213 REGIZOR

Singurul cineast român masterand al prestigioasei Universităţi de Film din New York este o craioveancă de doar 27 de ani. Numele Luizei Pârvu va figura alături de cel al lui Woody Allen, Martin Scorsese sau Oliver Stone pe lista absolvenţilor instituţiei cotate a treia ca valoare în lumea cinematografică. După câteva scurtmetraje aplaudate de critică şi premiate în festivaluri, Luiza are un proiect inedit. Un film despre primii emigranţi români în America.

„Poveste filmului „O lume nouă” este inspirată din fapte reale, este despre primii imigranţi din Transilvania, imigranţi români din Imperiul Habsburgic care au venit în America la 1900 şi s-au stabilit în Pennsylvania", a spus Luiza Pârvu, regizor.

"O lume nouă" este un scurtmetraj independent produs alături de o echipă cu profesionişti din alte cinci ţări. Regizoarea din Craiova spune că a fost uimită şi totodată intimidată de susţinerea zecilor de oameni care au contribuit la facerea filmului. Scenaristul este tot un român. Toma Peiu, tovarăşul de viaţă al Luizei.

„Relaţia dintre mine şi Luiza este mai mult decât relaţia dintre un regizor şi un scenarist. Deşi a început ca o colaborare profesională, de mai bine de patru ani şi jumătate este mai mult decât atât. M-am bucurat întotdeauna, la fiecare proiect, să o redescopăr”, a spus Toma Peiu, scenarist.

Tânăra regizoare a ajuns în America în 2012, cu o bursa de studiu la New York University Tisch School of the Arts. A ajuns în atenţia criticilor cu scurtmetraje: „My baby”, „Aniversarea” şi „Draft 7” prezentate în mai mult de 80 de festivaluri şi evenimente cinematografice din întreaga lumea.

„Este un program foarte, foarte provocator. Sunt foarte mulţi studenţi, aproape 45, din toate colţurile lumii. Este o competiţie extraordinară şi în acelaşi timp este un mix nebun din care ai foarte multe lucruri de învăţat”, a spus Luiza Pârvu, regizor.

Familia Luizei este în Craiova. Nu e uşor să îţi ştii copilul plecat departe, dar viaţa şi cariera ei sunt mai importante. Părinţii au fost de altfel cei care au încurajat-o în pasiunea pentru film şi regie, pasiune descoperită din fragedă adolescenţă.

"În momentul în care am aflat, în clasa a XI-a, că vrea să facă regie, am întrebat-o ce îi trebuie, ce trebuie să facem, meditaţie, ce profesori să caute. Şi-a găsit regizori, şi-a găsit profesori la română şi eu am contribuit, unde a zis ea, acolo am mers şi eu", a povestit Gheorghe Pârvu, tatăl Luizei.

„Când a văzut primul film la cinematograf avea 12 ani şi acela era „Titanic” şi începând de atunci a început să colecţioneze toate biletele de la filmele la care se ducea”, spune Angela Pârvu, mama Luizei.

Pentru Luiza Pârvu viaţa în America e una strict profesională. Aici ştie că va avea şansa de a lucra cu nume mari ale filmului mondial, că va fi o luptă grea, în care vor câştiga doar cei mai buni. Dar sufletul ei rămâne însă în Craiova, acolo unde a copilarit şi a visat cu ochii deschişi Hollywood-ul.

„România este locul meu preferat din lume, este locul în care m-am format şi în care există o mare parte din istoria mea personală, dar este şi un loc care ar trebui să se schimbe din foarte multe puncte de vedere”, a mai spus Luiza Pârvu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri