România, de zece ani în NATO. Scorpionii roşii din Craiova au participat la mai multe misiuni internaţionale  

Data publicării:
250314 SCORPIONI

Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab” din Craiova se poate mândri că este una dintre primele structuri militare româneşti care a răspuns cerinţelor NATO şi a trimis militari în teatrele de operaţiuni. Scorpionii roşii, cum sunt supranumiţi militarii de aici, şi-au creat deja un renume în rândul militarilor americani şi nu de puţine ori au primit distincţii din partea partenerior NATO, pentru acte de curaj şi eroism.

Scorpionii roşii din Craiova au participat până acum la 12 misiuni internaţionale în Africa, Balcani, Irak şi Afganistan. Plutonierul major Gabi Boldişor a fost prezent la şase dintre ele, începând cu cea din 2002, în Kosovo. Primele zile sunt cele mai grele. Un militar trebuie să treacă peste despărţirea de familie şi adaptarea la misiunile încredinţate. Fiecare teatru de operaţiuni are un specific aparte, iar patrulările în teritoriul inamic sunt pline de neprevăzut.

„Cea mai dificilă este ultima, cea din teatrul de operaţii Afganistan, acolo unde pericolul pândea la tot pasul, acolo unde insurgenţii, pe timpul desfăşurării patrulelor pe care militarii noştri le executau, amplasau DE-uri, organizau ambuscade. Riscuri foarte mari la adresa militarilor coaliţiei”, a spus plt. adj. Gabi Boldişor, militar.

Militarii Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” sunt apreciaţi de către partenerii americani. Nu de puţine ori aceştia au încredinţat Scorpionilor roşii din Craiova şi paza taberelor militare din Afganistan şi Irak. Peste 100 de militari se află şi acum în misiune, având ca sarcină paza şi patrularea din zona adiacentă Aeroportului din Kandahar. Doi dintre ei au şi fost declaraţi, luna aceasta, de către americani drept eroi ai zilei, după ce au descoperit dispozitive explozibile artizanale cu mare putere de distrugere.

Ca să fie alături de trupele americane, în războaiele deschise de Statele Unite în Irak şi Afganistan, România a cheltuit de-a lungul anilor peste 800 de milioane de dolari. Totodată, 21 de militari români au murit în Afganistan, Irak şi Bosnia, iar alţi 74 au fost răniţi. România are acum 1.800 de soldaţi în Afganistan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri