Sari la conținut

Sărbătoarea celor 40 de Mucenici. La biserică, gospodinele din Dolj au împărţit bradoşi

Creştinii au celebrat ieri pe cei 40 de Mucenici din Sevasta. În Dolj, exista obiceiul ca în această zi gospodinele să împarta bradoşi, aşa cum se numesc mucenicii. Femeile modelează şi coc un număr fix de mucenici, pe care îi dau de pomană la biserică, celorlalţi săteni.

Puţine sunt locurile în care obiceiul se mai păstrează şi la fel de puţine femeile care păstrează tradiţia facerii mucenicilor ca în vremea dacilor. În casa Opriţei Ciochia nu se găsesc cărţi de bucate. Secretul bradoşilor pregătiţi cu suflet şi pricepere s-a transmis din generaţie în generaţie. În seara de 8 Martie, femeia şi-a suflecat mânecile şi s-a pus pe treabă. Bradoşii sunt preparaţi prin două tehnici: coacere sau fierbere. În trecut, aluatul era frământat cu miere şi miez de nucă înainte de a se coace în cuptor sau pe plită. Astăzi, mucenicii se fac din aluat simplu de pâine sau de cozonac.

„Îi prefrămânţi şi îi faci cu ţeava de jur împrejur. I-ai scos din ţest, îi mânjeşti cu zahăr”, explică Opriţa Ciochia.

Când mirosul cald de pâine coaptă învăluie casa, bradoşii sunt gata.

A doua zi, femeile care fac bradoşi, merg cu ei la biserică, unde îi împart celorlalţi credincioşi.

„Aşa am căpătat această tradiţie cu ei şi nu pot să mă despart, cât se mai poate pe acest pământ, împreună şi cu alte vecine ale mele, colaborăm mai multe persoane, mai multe familii”, spune o femeie.

„Colăceii, în forma unor oameni, care amintesc de sacrificiul celor 40 de mucenici din Sevastia şi după sfânta Liturghie şi după rugăciunea de binecuvântare sunt împărţiti tuturor celor care participă”, a spus Ciprian Catană, preot paroh.

Tradiţia mai spune că de sărbătoarea celor 40 de mucenici, bărbaţii ar trebui să bea 40 de pahare cu vin, pentru a fi sănătoşi tot anul.