Sari la conținut
News Alert

Sărbătoarea Trifonului, la Segarcea. Preoţii au stropit viile cu agheasmă, pentru belșug

1 februarie înseamnă pentru locuitorii din Segarcea Sărbătoarea Trifonului, atunci când se sfinţesc via si vinul. Preoții au ținut slujbe lângă podgorii şi au stropit cu agheasmă pentru belșug şi pentru a le feri de boli. Tradiția Sfântul Trifon, considerat ocrotitorul viilor, este nelipsită din Segarcea, de zeci de ani.  

Manuela Rolea- reporter Digi24 Craiova: "1 ferbuarie este singura zi din an în care preoţii sfinţesc podgoriile cu agheasmă. Tradiţia spune că recolta va fi astfel mai bogată şi ferită de dăunători".

Aşa se face că doar de Sfântul Trifon preoţii rostesc rugăciuni de blestem.

Tradiția Sfântului Trifon e păstrată in Segarcea de zeci de ani. Bătrânii spun ca s-a mai pierdut din autenticitate, dar nu trece anul fără ca viile să fie sfințite. Tradiţia mai spune că doar bărbaţii trebuie să participe la ritual.

La Segarcea cresc soiuri nobile de vin, renumite de pe vremea regilor. De la Fetească regală, Fetească albă şi până la Cabernet Sauvignon şi Merlot.

Peste 600 de hectare sunt cultivate cu vie la Segarcea, iar multe vinuri au fost medaliate pe plan naţional si internaţional. Pentru a încheia sărbătoarea, locuitorii din Segarcea au luat parte şi la un spectacol folcloric.