Sărbătoarea Zaibărului şi a Prazului, la Băileşti 

Data publicării:
201014 ZAIBAR BETA 201014

Veselie mare la olteni. Sute de oameni au petrecut în Băileşti, la Festivalul Zaibărului şi al Prazului. Principalul ambasador al zonei, vinul, a fost sărbătorit chiar dacă producţia din acest an a fost serios afectată de condiţiile meteo. Festivalul a început de la Casa Memorială a lui Amza Pellea. Acolo, vinul a fost sfinţit. 

După slujbă, carul alegoric a făcut turul oraşului pentru a vesti marea sărbătoare, iar trăsurile au adus zaibăr în centrul oraşului.

După ce alaiul a ajuns în centrul oraşului, a început concursul pentru cel mai bun zaibăr. 17 participanţi au adus câte o sticlă de vin şi au primit un cod, astfel încât juriul să nu cunoască numele celui care a adus zaibărul.

“Suntem foarte atenţi, atât cât putem, să nu scape să fie zaibăr în combinaţie cu alte soiuri. Numai zaibărul îl punctăm, calitatea, culoarea, modul de păstrare şi gustul, bineînţeles”, a spus Venus Coconoiu, preşedintele juriului.

“Este singura zonă unde se respectă tradiţia cu zaibărul. Este bun, ne mai dă un pic stimulent”, spune un localnic.

Sărbătoarea Zaibărului şi a Prazului se află la a VII-a ediţie, iar autorităţile au ambiţii mari.

“Trebuie făcut pas cu pas. Nu poate fi făcut dintr-o dată. Eu cred că deja de pe la ediţie a X-a, aşa cum ne place nouă să credem, va ajunge într-adevăr o sărbătoare cu un nivel mult mai ridicat şi, de ce nu, la un nivel naţional”, a spus Costel Pistriţu, primar Băileşti.

După degustări de zaibăr şi mici, petrecăreţii au încins hore în mijlocul oraşului, alături de taraful “Maria Tănase” din Craiova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri