Sat de vacanţă La Băileşti. Cel înfiinţat pe vremea lui nea Mărin a ajuns o ruină

Data publicării:
sat bailesti

Visul lui nea Mărin de a avea un sat de vacanţă în Băileştiul natal ar putea deveni realitate. Tabăra pentru copii amenajată aici acum 40 de ani şi lăsată în paragină ar putea fi reabilitat cu fonduri europene.

Locuitorii din Băileşti îşi aduc aminte şi de spectacole şi festivaluri de umor la care venea pe scenă chiar şi Amza Pellea însoţit de colegi de scenă. Oamenii nu îşi imaginau că satul de vacanţă care poartă numele marii personalităţi a oraşului, va ajunge aşa.

''Era căutat de toţi oamenii din zonă.

-L-aţi văzut cum arată?

-L-am văzut şi n-aş vrea să-l mai văd.'', a spus un localnic.

''Veneau din toate zonele limitrofe şi chiar de la Calafat.Era un loc frumos, retras în pădure, răcoare, era superb, era foarte bine. Numai că din păcate acum e aşa cum e'', a povestit un alt localnic.

Chiar marele actor Amza Pellea s-a implicat în construcţia complexului care îi poartă numele. A început să funcţioneze din 1977 şi a devenit rapid un punct de atracţie pentru mii de copii din Oltenia care nu puteau să ajungă în vacanţă la munte sau la mare. Complexul era amplasat în mijlocul unei păduri seculare însă acum doar copacii au mai rămas martorii acelor vremuri.

Au fost numeroase tentative de a reamenaja satul însă toate au eşuat din lipsa banilor. Autoritatile locale susţin însă că acum s-a întocmit un proiect serios care va fi depus pe una din viitoarele scheme de finanţare europeană. Satul de vacanţă ar urma să fie reconstruit cu aceleaşi dotări şi în plus să fie amenajat şi un hipodrom cu şcoală de echitaţie.

''Acum oportunitatea s-a ivit odată cu deschiderea liniilor de finanţare 2014-2020 ceea ce a făcut ca şi noi să ne facem o strategie de dezvoltare a municipiului pe această perioadă, în care e cuprinsă şi reabilitarea satului de vacanţă Amza Pellea'', a precizat Irinel Muşuroi, viceprimarul oraşului Băileşti.

Edilii urbei s-au gândit să materializeze şi o altă idee pe care Amza Pellea o aducea aminte cu mult umor în înregistrările sale cu Nea Mărin din Băileşti.

Valoarea proiectului de amenajare a satului de vacanţă, a hipodromului şi aerodromului se ridică la 2 milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri